Sananen – Armahda

Tasavallan presidentillä on armahdusoikeus, mutta hän ei juurikaan armahda. Siksi meidän täytyy alkaa armahtamaan toisiamme.

Näkökulmat
Mikko Maasola syö hernekeittoa.
Mikollekin maistui!Arvo Vuorela / Yle

Se on jotenkin juhlavaa, että tasavallan presidentillä on edelleen armahdusoikeus. Presidentti voi armahtaa ihan oman harkinnan mukaan ja perustelematta, hakemusten pohjalta, kenet rikoksesta vankilaan tuomitun sitten haluaa. Vuonna 2014 Niinistö armahti yhden. Hän ei tykkää armahtaa, pitää oikeutta jäänteenä. Koiviston aikoihin presidentti armahti vuodessa 70. Vaikka ei hänkään kuulemma tykännyt armahtaa. Armahti silti.

Luen tilastoista aikamme koventumisen. Me emme oikein ole nykyään armollisia toisiamme kohtaan. Kukin vastatkoon tekemistään virheistä. Olit sitten heikko tai tyhmä kun sorruit vääryyteen, se on siinä. Turha anella armoa, sitä sortimenttia ei tästä vappuhanasta tipu.

Me elämme pelon valtakunnassa. Virheisiin ei ole varaa. Se mikä ennen oli inhimillistä ajattelemattomuutta, on nykyään peruuttamatonta itsensä ajamista yhteiskunnan ulkokehälle. Sielläpähän pysyt, me voittajat haluamme tehdä oikeutetun hajuraon heikompaan ainekseen.

Olemmeko liukuneet yhteiskuntaan jossa emme halua armahtaa ketään?Voisiko kasvava paha olomme johtua siitä, että emme ole armahtaneet? Miten kaikki unohtivat yhtä aikaa, että toisen armahtaminenhan on ihmiseen kuuluva ominaisuus. Armahtaminen on lähimmäisenrakkautta. Armahtaminen tekee meidän omalle sielullemme hyvää.

Myös Evirassa armo vetelee lihaksia lötköksi.

Ehkä on vielä toivoa. Pikku-uutiset lirkuttavat, että jopa suomalaiset viranomaiset ovat päästäneet maalaisjärkeä ajatteluunsa ja armahtaneet pientä ihmistä pehmennetyllä pykälällä. Ennenkuulumatonta pehmoilua ja lälleröintiä. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi hyväksyy nyt otsalampun pyöräilijälle riittäväksi valoksi. Ennen se oli rikoksista suurin. Myös Evirassa armo vetelee lihaksia lötköksi. Virasto on armahtanut kauppiaan, joka haluaa lahjoittaa päiväystuotteita leipäjonoon. Ennen se oli taistelun takana.

Tämä voi olla hyvän kierre. Jos armoton viranomainenkin armahtaa, nyt on meidän vuoro. Me voimme armahtaa.

Jostain on aloitettava. Kun joka työpaikalta löytyvä huonojen vitsien kertoja aloittaa uutta pläjäytystään, olemme jo vuosia huutaneet moniäänisesti: armoa! Hän ei ole antanut. Mutta me voimme armahtaa hänet. Hänen sitkoiseksi kieroutunut tarinankerrontansa on selvästi hänen minäkuvalleen tärkeää.

Me voimme armahtaa jonossa etuilijan. Hänen katseensa on läheltä tarkasteltuna trooppisen samea ja pipon asento kertoo kuinka pitkä matka hänellä onkaan itseensä. Löydä itsestäsi tarkkailija, harrastaja-antropologi ja anna pienen ihmisen astua varpaillesi.

Armahda minut jos puhallan joskus savua väärään suuntaan. Älä laita heti lehteen tekstiviestiä. Siinä on varmuudella liikaa oikeaa tunnetta niin falskiin journalistiseen zapluunaan. Ottavat paahtosi silkkana viihteenä.

Pipon asento kertoo kuinka pitkä matka hänellä onkaan itseensä.

Entä pystytkö armahtamaan vaarallisen ohittajan 9-tien beigessä rännässä? Iso kysymys. Itse olen jo oppinut näkemään, miten se on ohjaamoon kondensoitunut hapokas paha olo joka purkautuu Audin molemmista pakoputkista. Ehkä häntä kohta helpottaa, kun suuttimetkin jo vuotavat hunajaa.

Armahdetaan koiran ulkoiluttaja, joka oli niin umpimasentunut, että ei jaksanut kiinnostua pökäleistä. Armahdetaan lapsi, joka ei tuonut kymppiä kokeesta ja kehtasi vielä näyttää aavistuksen nuupahtaneelta juuri ennen viikon kolmatta viulutuntiaan.

Meidän täytyy oppia armahtamaan puoliso, joka ei jaksanut rakastella joka ilta. Se hellä hipaisu oli tarkoitettu hyväksi korvikkeeksi ja sisälsi kaiken.

Älä koskaan unohda armahdusoikeuttasi. Ja se vaikein temppu on vielä tekemättä. Selvästi David Blainekaan ei osaa ARMAHTAA ITSEÄÄN. Jos opimme sen, pääsemme kuningassarjaan.

Emme ole arjessa täydellisiä, lähellekään, mutta useimmiten riittävän hyviä. Kun armahtaa itsensä riittämättömyyden tunteista ja selittämättömästä häpeästä, saa palkinnoksi parasta. Happirikasta ilmaa, jossa tuoksuu jo kevät.

Maallikkosaarnaaja Maasola