Lippu laskeutui viimeisen kerran Oulun varuskunnassa – Tilaisuutta oli seuraamassa yli satapäinen yleisö

Oulun siirtyminen varuskuntakaupunkihistoriaan kiinnosti yleisöä. Tilaisuudessa paljastettiin myös muistolaatta.

varuskunnat
Hiukkavaaran varuskunnan lipunlaskutilaisuus
Ari-Pekka Sirviö / Yle

Oulun varuskunnan lipunlaskutilaisuus järjestettiin keskiviikkona alkuiltapäivästä Hiukkavaarassa. Tilaisuudessa paljastettiin myös muistolaatta Hiukkavaaran ja puolustusvoimien yhteisestä historiasta.

Tilaisuudessa oli paikalla noin 70 henkilökunnan edustajaa ja yli satapäinen yleisöjoukko.

Lipunlaskutilaisuudessa eversti Matti Karjalainen luovutti varuskunnan Kainuun varuskunnan päällikkö, prikaatinkenraali Jukka Sonniselle. Näin luku Oulun lähes 400-vuotisessa varuskuntakaupunkihistoriassa päättyi ja kaupunki on jatkossa osa Kainuun prikaatia.

Parikymmentä minuuttia kestäneen tilaisuuden tunnelma oli haikea, Yle Oulun Ari-Pekka Sirviö kuvaa. Tämän allekirjoitti myös Pohjois-Suomen sotilasläänin esikunnan esikuntapäällikkö, eversti Matti Karjalainen.

– Tunnelmat ovat tietyllä tavalla haikeat, mutta myös luottavaiset, koska valmistelutyö, mitä puolustusvoimauudistukseen on nyt tehty. Huomisesta alkaen olemme uudessa asennossa.

Karjalainen kertoo, että valmistelutyötä on tehty pitkään.

– Työtä on tehty lähes kolme vuotta. Sotilasläänin esikunnan ja tässä lakkautettujen organisaatioiden vastuut on siirretty maavoimien esikunnalle, Kainuun prikaatille ja Jääkäriprikaatille. Se on ollut mittava työ.

Aluetoimisto jää Ouluun

Kokonaan puolustusvoimat ei Oulusta katoa, Karjalainen alleviivaa.

– Ouluun jää aluetoimisto, joka huolehtii asevelvollisuusasioista ja kertausharjoituksia tullaan ensi vuonna järjestämään Oulussakin aika monta kappaletta. Hiukkavaaran ampuma- ja harjoitusalueet jäävät myös puolustusvoimien käyttöön.

Aiemmin keskiviikkona samanlainen lipunlaskutilaisuus järjestettiin myös Lahden Hennalassa sekä Keuruun Pioneerirykmentissä.

Puolustusvoimien uusi organisaatio otetaan käyttöön vuoden vaihteen jälkeen. Uuden vuoden alusta Pohjois-Suomessa toimivat Kainuun prikaati, Jääkäriprikaati, Lapin lennosto, Lapin aluetoimisto sekä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimisto.