Hyppää sisältöön

Poliisi epäilee: "Ryan" syyllistynyt törkeään tietojärjestelmien häirintään – "Teemme tiivistä yhteistyötä FBI:n kanssa"

KRP on kuulustellut "Ryan"-nimellä esiintynyttä 17-vuotiasta hakkeripoikaa.

Keskusrikospoliisin mukaan on syytä epäillä, että "Ryan"-nimellä haastattelun (siirryt toiseen palveluun) Sky Newsille antanut hakkerinuorukainen on syyllistynyt törkeään tietojärjestelmien häirintään.

Rangaistus kyseistä rikoksesta on neljästä kuukaudesta neljään vuoteen vankeutta.

Myöhemmin Nyt-liitteelle antamassaan haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) "Ryan" kiisti syyllistyneensä hakkeri-iskuun ja korjasi olevansa Lizard Squad -nimellä tunnetun hakkeriryhmän "eräänlainen tiedottaja".

Poikaa on kuulusteltu, mutta poliisi ei anna tässä vaiheessa enempää tietoja, koska epäilty on alaikäinen.

– Tutkinta on alkumetreillä, ja tässä on varmasti kuukausien työ edessä vielä, sanoo rikoskomisario Tero Muurman.

– Toimenpiteitä on tehty ja henkilöä on kuultu, mutta tässä edetään kansainvälisen yhteistyön kautta, ja nämä tällaiset tutkinnat tuppaavat yleensä kestämään aika pitkään.

Vahinkoja selvitetään FBI:n kanssa

Koska epäilty rikos on ilmeisesti tapahtunut Suomessa, KRP ei tarvitse Yhdysvaltojen viranomaisilta varsinaista virka-apupyyntöä aloittaakseen tutkinnan.

– Rikoslain mukaan vaikka teko ilmenisi ulkomailla, mutta jos se on tehty Suomessa, niin silloin poliisilla on toimivalta tutkia asiaa, selvittää KRP:n  rikoskomisario Tero Muurman.

Silti tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä, jotta saadaan selvitettyä, millaista vahinkoa asianosaiset ovat kärsineet ja mitä vaatimuksia heillä on.

– Teemme tiivistä yhteistyötä FBI:n kanssa asian tiimoilta, kuvailee Muurman Yle Uutisille.

Joulunpyhinä Sony Playstation- ja Xbox -pelikonsoleiden verkkopalvelut ylikuormitettiin siten, että pelaajat eivät päässeet ottamaan käyttöön uusia pelikonsoleita tai pelaamaan online-pelejä.

Asiantuntijoiden arvioiden mukaan peliyhtiöt kärsivät kymmenien tai satojen miljoonien menetykset verkkohyökkäyksen aikana.

Vanhoja rötöksiä syyteharkinnassa

Yle Uutisten tietojen mukaan samainen hakkeripoika liittyy myös syksyllä 2013 julkisuuteen tulleeseen tapaukseen, jossa poliisi löysi nuorukaisen koneelta tuhansien luottokorttitiedot.

Silloin Helsingin poliisi tiedotti paljastaneensa laajan tietomurtosarjan, jossa epäillyllä oli pääsy yli 60 000 murrettuun palvelimeen ympäri maailmaa.

Epäilty toimi tuolloin poliisin tiedotteen mukaan osana kansainvälistä hakkeriryhmää ja hänet vangittiin. Nuorukainen myönsi kuulusteluissa käyttäneensä hallussaan olleita ulkomaisia luottokorttitietoja muun muassa nettiostosten tekemiseen.

Vuoden 2013 juttukokonaisuuden osalta nuorukaista epäillään ainakin törkeästä tietomurrosta, törkeästä maksuvälinepetoksesta sekä tietoliikenteen häirinnästä.

Juttukokonaisuuden syyteharkinta on yhä kesken ja valmistuu Espoon syyttäjänvirasto mukaan kuukauden tai kahden kuluttua.

.
.