Vesilinnut päätyvät supien suuhun – metsästäjät aloittivat loukutuksen Kokkolassa

Metsästysseurat ovat saaneet kaksivuotisen poikkeusluvan supikoirien ja minkkien pyyntiin Rummelö-Harrbådan lintuvesialueella Kokkolassa. Supikoirat ovat metsästäjien mukaan lisääntyneet alueella niin, että linnusto kärsii. Loukutus on aloitettu myös Santahaassa ja Tullimäellä.

Kotimaa
Kuvassa Kimmo Lakanen etsii taskulampun avulla jälkiä supikoirasta.
Tänä vuonna Kimmo Lakanen on pyydystänyt kolme supia ja kaksi minkkiä.Kalle Niskala / Yle

Lintuharrastaja Marko Pohjoismäen mukaan Harrbådasta ovat vähentyneet selvästi vesilinnut ja kahlaajat, kuten töyhtöhyyppä, punajalkaviklo, kuovi, sorsat ja sotkat. Supikoirien lisääntyessä myös muut maassa pesivät eläimet ovat vaarassa.

– Esimerkiksi fasaani on lähes kadonnut kaupunkialueelta. Eikä jäniksiä tai rusakoita ei ole juuri näkynyt. Niiden hankipoikaset ovat suojattomia supikoiraa vastaan, toteaa Kokkolan metsästysseuran hallituksen jäsen Kimmo Lakanen.

Lakasen mukaan Kokkolassa on kohtuullisen suuri supikoira- ja minkkikanta. Luonnonsuojelualueella niitä harvennetaan joko loukuttamalla tai tyhjentämällä pesä luolakoirien avulla.

– Perinteisiin loukkuihin käyvät lähinnä nuoret yksilöt. Vanhempia saadaan kiinni suuremmilla kanuloukuilla. Vaatii viitseliäisyyttä ja kilometrejä käydä joka päivä tarkastamassa loukut. Sen takia yritämme saada useampia mukaan projektiin, ettei siitä tulisi kohtuuton muutamille, Lakanen kertoo.

Kimmmo Lakanen on yksi tarkastajista.

– Jos loukussa on eläin, se lopetetaan sinne nätisti. Sieltä supikoira päätyy kunnosta ja turkin kunnosta riippuen lisäsyötiksi tai turkistarhaajalle nahoitettavaksi.