1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kiinteistöjen ulosmittaus lisääntynyt

Niin sanottujen pakkohuutokauppojen määrä on kuitenkin viime vuosina vähentynyt ja kohteita pyritään myymään esimerkiksi netissä.

Kotimaan uutiset
ulosottoviraston nettisivut
Miki Wallenius / Yle

Valtakunnanvouti Juhani Toukola kertoo, että taloudellisesti vaikeat ajat ovat lisänneet kiinteistöjen ja muun omaisuuden ulosmittausta.

– Vuoden 2014 osalta tarkkoja tilastoja ei vielä ole, mutta ulosottolaitoksesta saadut viestit viittaavat siihen, että kasvua kiinteistöjen realisoinneissa edelleen on, sanoo Toukola.

Trendi on hänen mukaansa jatkunut muutaman vuoden samanlaisena. Kasvua on vuosittain noin 10–20 prosenttia, eli kyllä sitä voi kuvata merkittäväksi. Myyntiin päätyy muun muassa asunto-osakkeita, erilaisia kiinteistöjä sekä kulkuneuvoja – niin yrittäjien kuin muidenkin kansalaisten velkojen takia ulosmitattavaa omaisuutta.

Perinteiset huutokaupat, joita ennen kutsuttiin pakkohuutokaupoiksi, ovat vähentyneet tasaisesti. Sen sijaan yhä enemmän ulosmitattavaa omaisuutta myydään esimerkiksi kiinteistövälittäjien kautta tai nettihuutokaupalla. Velallinen voi myös itse yrittää myydä omaisuuttaan, kertoo Toukola.

– Tarkoituksena on tietenkin, että kohteesta saataisiin mahdollisimman hyvä hinta, mikä on sekä velkojan että velallisen näkökulmasta tärkeää. Ehkä ihan viime aikoina, kun asuntokauppa on käynyt aika nihkeästi, saattaa olla että näiden perinteisten huutokauppojen määrä on suhteellisesti hiukan nousussa, lisää Toukola.

Yritysten osuus velallisista kasvussa

Ulosottoon päätyvien kansalaisten määrä on vähentynyt muun muassa pikavippien saannin kiristymisen takia ja siksi, ettei ulosotossa ole enää televisiolupia.

Ulosotolla saadaan perittyä noin kolmannes perittävänä olleiden velkojen määrästä. Perinnällä vuosittain saatu euromäärä on noussut yli miljardin ja on edelleen kasvussa. Valtakunnanvouti Toukola näkee omaisuuden myynnin tehostumisen ohella kehitykseen myös muita syitä.

– Takana on varmaan tämä heikko taloudellinen tilanne. Itse asiassa viimeaikaiset tilastot taitavat näyttää siihen suuntaan, että luonnollisten henkilöiden eli tavallisten kansalaisten osuus velallisista on hiukan vähentynyt ja vastaavasti yritysten ja muiden yhteisöjen osuus pikkuisen ollut kasvussa, sanoo valtakunnanvouti Juhani Toukola.

Lue seuraavaksi