Sakon tarkkuusaseiden tuotanto jatkuu Riihimäellä – Italiaan muuttoa vasta selvitellään

Viranomaisille myytävät tarkkuusaseet ovat vain pieni siivu Sakon aseiden tuotantopaletista, mutta ne ovat aiheuttaneet huomattavan kohun loppuvuodesta 2014 Riihimäen seudulla. Toimitusjohtaja Raimo Karjalaisen mukaan muuttoa selvitellään, mutta tarkkuusaseiden siirto Italiaan ei ole mitenkään välttämätön.

talous
SAKO TRG:n uusin malli.
SAKO TRG tarkkuuskivääri.Yle

Sakon yritysjohto on vastikään ryhtynyt selvittelemään omin voimin sitä, voitaisiinko suomalainen tarkkuusasetuotanto siirtää Italiaan ja mitä vaikutuksia tällä olisi. Kun hanke tuli julki joulun jälkeen, hämäläisistä kansanedustajista kokoomuksen Timo Heinonen ja vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen järkyttyivät ja reagoivat nopeasti asiaan niin sosiaalisessa mediassa kuin Aamuposti-lehdessä.

Kansanedustajien viesti julkisuuteen oli selvä, Italiassa ja Suomessa on oltava samat säännöt aseviennille, koska molemmat maat ovat EU:n jäsenmaita. Juuri tätä samaa asiaa Sakon suomalainen yritysjohto on painottanut julkisuudessa jo muutaman vuoden.

Sakon toimitusjohtaja Raino Karjalainen uskookin nyt, että viesti on tavoittanut ministeriöiden vastuulliset henkilöt.

– Vientilupa-asiat ovat olleet esillä julkisuudessa jo jonkin aikaa, mutta tämä siirtohanke ja sen valmistelu on aloitettu vasta nyt, kertoo toimitusjohtaja Raimo Karjalainen.

Karjalainen on samalla kuitenkin varsin luottavainen tuotannon säilymiseen Riihimäellä Yle Hämeen haastattelussa.

– Kyllä me uskomme yhtiössä edelleenkin siihen, että muuttoa ei tarvitse tehdä.

Tarkkuusaseita viranomaiskäyttöön

Sakon valmistamia TRG tarkkuusaseita kaupataan vain viranomaiskäyttöön sotilaille ja poliiseille. Maailmalla ne noteerattu erittäin hyvälaatuisiksi ja niitä käyttävät sekä poliisin että armeijoiden tarkka-ampujat.

Tarkkuusaseet ovat Sakon hitechia, mutta silti niiden merkitys yhtiön taloudelliselle tulokselle on pienehkö. Myöskään työllisyyden kannalta tarkkuusasetuotanto ei työllistä kovin paljoa väkeä Sakon yli 300 työntekijän joukosta.

Viranomaisille räätälöidyillä tarkkuusaseilla on hyvä tasainen kysyntä, ja siksi yhtiö haluaa Karjalaisen mukaan varmistaa tuotteidensa myynnin kanavat myös tulevaisuudessa. Italian kautta ainakin nyt myynti voisi olla osin Suomea helpompaa maailmalle.

Mielestämme EU:n sisällä kaikissa maissa lupakäytäntöjen olisi oltava samanlaiset.

Raimo Karjalainen

– Mielestämme EU:n sisällä kaikissa maissa lupakäytäntöjen olisi oltava samanlaiset. Olemme pyrkineet tuomaan tämän asian esille virnaomaisille ja heillä varmaan onkin nyt asiasta hyvät tiedot, kertoo toimitusjohtaja Raimo Karjalainen. Viranomaisten omassa vallassa ja harkinnassa on kuitenkin, kuinka eri maissa aseiden vientisääntöjä tulkitaan ja noudatetaan.

Muuttoa Italiaan tutkitaan

Sakon yritysjohto on käynnistänyt tarkkuusaseiden valmistuksen muuttoajatuksen selvittelyn omatoimisesti ja Suomessa. Italialainen omistaja ja konsernijohto Beretassa ei ole sitä heiltä vaatinut.

Periaatteessa Sako ja Beretta voivat konsernin sisällä siirtää tuotannon maasta toiseen teknisesti helpostikin. Puolustusministeriö tarkastaa kuitenkin asian, koska kyse on aseteknologian viemisestä Suomesta ulos, mutta EU:n sisässä periaatteellista estettä asialle ei ole.

Berettan omistuksessa riihimäkeläinen asetehdas Sako on menestynyt erittäin hyvin. Tehdas on Euroopan suurin kivääritehdas ja sen metsästysaseiden vienti Yhdysvaltoihin ja Kanadaan on myös erittäin suurta. Vuosi 2015 näyttää myös Sakolle lupaavalta, kertoo toimitusjohtaja Raimo Karjalainen.

– Me olemme ihan luottavaisia vuoden 2015 näkymiin. Pysymme ainakin vuoden 2014 tasolla, mutta voi olla luvassa myös hieman kasvua päättyneestä vuodesta. Olemme ihan luottavaisia tulevaan.

Sako Beretta sai joulukuun 2014 viimeisellä viikolla aikaan kohtuullisen suuren kohun Italia suunnitelmallaan. Nyt yhtiö uskoo saavuttaneensa julkisuuden avulla sen mitä tavoittelikin: aseviennin yhteiset pelisäännöt ja niiden tarve EU:n jäsenmaissa ovat ainakin suomalaisten päättäjien tiedossa. Toimitusjohtaja Raimo Karjalaisen mukaan sakolaiset voivatkin nyt paneutua rauhassa omaan työhönsä.