1. yle.fi
  2. Uutiset

Alkoholista kieltäytyvä muusikko Irina: "Hassua, että aina pitää perustella, miksi ei juo"

Irina ei halua kutsua itseään absolutistiksi. Hän perustelee päätöstään olla juomatta monella muulla syyllä. "Krapula on kauhea ja haluan pitää täyden kontrollin itselläni. Olen ihan tarpeeksi pöllöpää muutenkin."

kulttuuri
Irina hymyilee kameralle.
Hanski Kinnunen / Yle

Heinolalainen muusikko Irina ei juo alkoholia lainkaan. Laulaja ei kutsu itseään absolutistiksi: "mä en vaan juo". Häntä ei häiritse muiden juominen. Nainen kuitenkin kritisoi sitä ajatusta, että alkoholin pitäisi automaattisesti kuulua muusikon elämään ja arkeen.

– Ottaa ken ottaa. Sitä olen miettinyt, että meille muusikoille ilmainen viina on itsestäänselvyys, aina on takahuoneessa alkoholia. Joskus joudun muistuttamaan, että onhan täällä tämä olutkori, mutta haluaisin myös vettä, olisiko jotain alkoholitonta. Silloin ärsyttää, että automaattisesti ajatellaan, että muusikko pärjää, jos sillä on olutta ja jaloviinaa.

Hassua, että täällä Suomessa joutuu aina perustelemaan, hän miettii.

– Mulle se ei sovi. Jälkifiilikset on aina yök. Krapula on kauhea. En mä halua sitä.

Nuorempana muusikon alku lupasi, että jos joskus myy kultalevyn verran, niin juo ystäviensä kanssa. Kymmenen vuotta sitten Irina sai ensimmäisen kultalevynsä ja "joutui juomaan perseet olalle".

– Aika sivistyneesti mä juopottelin ja huijasin ihmisiä. Tuli juotua valkoviiniä, ja väliin limua. Sen verran kuitenkin, että tuntui, että humalassa ollaan.

Tavoite eläkepäiville: sivistyneesti punaviiniä

Ensimmäiset alkoholikokeilut Irina muistaa tehneensä 15 vuoden vanhana. Valkoviinit oli jo laimennettu, joten nuori nainen ystävineen päätti kokeilla väkevämpiä.

– Koskenkorvaa piti kokeilla. Huonostihan siinä kävi. Neiti haettiin Kauhajoen kasinolta Seinäjoen keskussairaalaan ambulanssilla. Äiti haki minut sieltä aamulla. Hitsi, että hävetti!

Irina perustelee juomattomuuttaan halulla kontrolloida tilanteita. Kun ei hallitse omia tekemisiään, tulee hätä, hän sanoo. Aikuisiällä muusikko on löytänyt myös toisen syyn.

Jälkifiilikset on aina yök. Krapula on kauhea. En mä halua sitä.

Irina

– Olen huomannut, etten tarvitse viinaa mihinkään. Olen ihan tarpeeksi pöllöpää ilmankin. Mun työssäni se adrenaliinipiikki keikan aikana tulee muutenkin. Jos vielä lisäisi jotain siihen, niin en tiedä mikä se yhdistelmä sitten olisi.

Irinalla on kuitenkin tavoite eläkepäiville: oppia juomaan sivistyneesti, maistellen.

– Se näyttää niin kivalta, kun ihmiset istuskelevat yhdellä punaviinilasillisella ja siemailevat. Se vaan on niin hirveän pahaa. Juon sitten aina mieluummin vettä tai teetä, muusikko nauraa.

Lue seuraavaksi