1. yle.fi
  2. Uutiset

T-paita saa uuden elämän korina – kuteiden leikkaamiseen on omat konstinsa

Suositut virkatut korit tai matot syntyvät vaikka vanhoista t-paidoista. Kuteiden leikkaaminen vaatii aikaa, kärsivällisyyttä ja sopivan kokoiset sakset. Tarkoitus ja materiaali ratkaisevat se, miten leikataan.

ilmiöt
Kuvassa nainen leikkaa kankaasta kuteita.
Liisa Niemelä.Raila Paavola / Yle

Veteliläinen Liisa Niemelä pitää matonkuteiden leikkaamista terapeuttisena työnä. Kesällä voi leikata ulkona, talvella vaikka pesuhuoneessa radiota kuunnellen. Kuteita tarvitaan kangaspuissa, mutta trikookude sopii virkkaamiseenkin. Joustavaa materiaalia leikattaessa ratkaisevaa on, millaista mattoa aikoo virkata ja millaisella koukulla.

– Jos isolla koukulla virkkaa, käy paksumpi ja leveämpi kude. Jos taas aikoo tehdä koreja pienellä koukulla, tarvitaan ohueampaa kudettakin, sanoo Niemelä.

Koriin tarvittavan kuteen maksimi leveys on 2,5–3 senttiä. Pieni, sievä kori vaatii parisenttisen kuteen. Myös matonkude on enimmillään 3 sentin levyinen. Farkku- tai muu paksu kangas kannattaa leikata parin sentin leveyteen. Liian paksu kude ei peitä lointa eikä matosta tule tiivis.

Väärin leikattu trikookude venyy

Lakana on usein helppo leikata kuteeksi – tai jopa repiä. Repimällä säästää kättä, jota saksiote kuluttaa. Saksien taas on oltava leikkuu-urakassa terävät ja kooltaan käteen sopivat.

Lakanasta kannattaa purkaa tai leikata käänteet pois. Saman Niemelä tekee myös, kun kyseessä on vaikkapa paita: hän avaa saumat ja saumat ja helmakäänteen. Niin paksut käänteet eivät jää rumiksi möykyiksi.

Trikoo leikataan aina neuloksen suuntaan, esimerkiksi paita helmasta olkapäälle ylhäältä alas – edestakaisin, ei kiertäen.

– Jos leikkaa kiertäen, se venyy ja venyy eikä pidä muotoaan.

Sukkahousujen leikkaamiseenkin Liisa Niemelällä on niksi: hän pistää ne kaksinkerroin, leikkaa hapsuille ja jättää toisesta reunasta kiinni pari senttiä. Sitten kiinni jäänyt kohta leikataan viistoon alemmasta leikkauksesta seuraavaan. Siitä saa ympyrän eikä sukkaa tarvitse pyöritellä käsissä. Sama kaava toimii hihaan tai muihin pieniin ympyröihin.

Lue seuraavaksi