Puolustusvoimien komentaja ei ikävöi lakkautettuja varuskuntia – asejärjestelmien päivitys suurin huoli

Hennalan varuskunnan lipunlaskutilaisuudessa Lahdessa vieraillut Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg uskoo, että varuskuntien lakkautuksia ei ole enää vähään aikaan tulossa. Puolustusvoimien johto muistuttaa, että uskottava puolustus ei ole kiinni varuskuntien määrästä vaan kalustosta, joka vaatii lähivuosina mittavaa uudistamista.

Kotimaa
Puolustusvoimien komentaja kenraali Jarmo Lindberg
Hennalan varuskunnan lipunlasku 31.12.2014
Hämeen rykmentin sotilaslippu laskettiin alas Hennalassa aamupäivällä runsaslukuisen yleisön läsnäollessa.

Puolustusvoimat ovat läpikäyneet viime vuosina mittavan rakenneuudistusten. Kuusi varuskuntaa on lakkautettu, joista viimeisimpinä ovensa sulki ennen vuodenvaihdetta Keuruun, Kauhavan ja Lahden joukko-osastot. Hennalan varuskunnassa Lahdessa lipunlaskutilaisuudessa vieraillut Puolustusvoimien komentaja, kenraali Jarmo Lindberg totesi, että ajat ovat olleet kovat aseväelle, mutta lakkautettujen varuskuntien perään on turha haikailla.

– Varusmiesten ikäluokat pienenevät tulevaisuudessa ja varuskuntien määrä vastaa nyt koulutettavien määrää.

Lindberg uskoo, että varuskuntien lakkautukset ovat pitkäksi aikaa takanapäin ja työrauha on sen suhteen turvattu.

– Meidän toimintamme on nyt tasapainossa resurssien kanssa. Puolustusvoimilla ei ole tarvetta tehdä muutoksia, tärkeintä on jalkauttaa uudistukset ensi vuoden aikana.

Asemäärärahojen leikkaukset huolena

Varuskuntia enemmän komentaja on huolissaan materiaalihankintojen määrärahoista. Monen aselajin kohdalla kalusto ja asejärjestelmät vaatisivat seuraavien viiden vuoden aikana päivittämistä.

– Jos joku asia huolestuttaa, niin se on vuotuisten materiaalihankintojen määrärahojen taso, joka tippuu nykyisestä noin 750 miljoonasta eurosta 500 miljoonaan vuodessa. Samalla muun muassa ilmatorjunta- ja panssaritorjuntajärjestelmiä sekä ajoneuvokalustoa vanhenee.

Meidän toimintamme on nyt tasapainossa resurssien kanssa.

Jarmo Lindberg

Puolustusvoimien johdossa uskotaan, että vaikka koulutettavien varusmiesten määrä vähenee, koulutuksen laatu paranee.

– On positiivista, että olemme muuttaneet henkilöstörakennettamme niin, että kouluttajien määrä koulutusjoukoissa lisääntyy. Se tarkoittaa, että varusmiehiä kohden on enemmän kouluttajia kun hallintohenkilöstöä on suunnattu kentälle, kenraali Jarmo Lindberg sanoo.

Editoitu 31.12.2014 klo 16.52: Paikkakunnan nimi korjattu.