1. yle.fi
  2. Uutiset

Uuden vuoden toive Karigasniemeltä "Olis vain mukava olla" 

Päälle päin pieni, mutta sisältä suuri on karigasniemeläisen Pancho ja pojat pohjoiskalotilla tv-sarjasta tutun Pentti Kokon uuden vuoden toive. Hän paketoi toiveensa lauseeseen: Olis vain mukava olla. Tosin täydentävänä lisukkeena hän mainitsee, että terveys on tietysti tärkeä. Näin vuodenvaihteen aikoihin on tapana pohtia mennyttä, mutta myös katsella eteenpäin. Eikä niiden odotusten ja toiveiden tarvitse olla mitään materiaalista hyvää, vaan esimerkiksi sellainen kuin on Pentti Kokolla.

Karigasniemi
Lohensoutaja Pentti Kokko
Pentti KokkoYLE / Jorma Korhonen

Pentti Kokon mielestä Karigasniemellä on moni asia paremmin ja elämä onnellisempaa kuin muualla Suomessa.

-Viheliäistä on se oravanpyörässä pyöriminen, mutta onneksi täällä Suomen yläkerrassa Utsjoella voi pysyä siitä loitolla.

Pentti sanoo, että Norjan läheisyys lyö oman leimansa Karigasniemelle ja vilkastuttaa kylän elämää.

-Tosin nyt ei ole naapurillakaan parhaat päivät menossa, kun öljyn hinta laski.

Naimisiin meno säväytti

Ihan laakereillaan ei Pentti näitä pimeitä aikojakaan makoile. Työtä ja touhua miehellä riittää ihan sopivasti ja nyt yhdessä vaimon kanssa. Pentti souteli avioliiton satamaan viime syksynä ja siten ikäänkuin kruunasi vuoden 2014.

-Kyllähän se säväytti. Tottakai naimisiin meno muuttaa elämää, mutta kun kumppani on samanhenkinen, niin sujuuhan se, mies kommentoi.

Matkailun parissa Norjan puolella

Pentti Kokko on lähtöjään Oulun tienoilta, mutta on viipynyt Karigasniemessä jo niin monta kymmentä vuotta, että voi hyvällä syyllä sanoa olevansa kyläläinen.

-Ja varmasti. Monet ovat minun jälkeeni tänne syntyneet.

Pentti muistetaan kalastusaiheisesta televisiosarjasta "Pancho ja pojat Pohjoiskalotilla". Ohjelmassa seurattiin kahden helsinkiläisen näyttelijän Tommi Korpelan ja Kari Hietalahden eränkäyntiä. Pentti toimi paikallisena kalastusoppaana ja matkusti kauempanakin. Viime kesänä miehellä jäi lohensoutu melko vähälle, mutta ensi kesänä sitten enemmän, hän suunnittelee.

Nyt Pentti Kokon aika kuluu paljolti töissä Norjan puolella. Hän on pyörittämässä kalastusmatkailukeskusta lähellä Lakselvia, 66 kilometrin päässä Karigasniemestä. Paikan nimi on Skoganvarre Willmark. Pentti nimittää sitä "Sukanvarreksi". Skoganvarressa majoitustaan ja kalastellaan tunturimaisemissa. Viime kaudella Skoganvarren matkailijat nostivat noin 8700 kiloa lohta.

-Nyt valmistaudumme kevääseen ja kesään. Odotukset ovat taas korkealla, Pentti mainitsee.

Lue seuraavaksi