Uudenvuodenaatto on hevosten painajainen

Ilotulitusrakettien pauke, ujellus ja valonvälähdykset pelottavat hevosia. Isot eläimet voivat säikähtäessään satuttaa itsensä tai jopa karata.

Kotimaa
Kuvassa hevonen talvilaitumella Virkkalan tilalla Kaustisella.
Kalle Niskala / Yle

Jos hevoset saisivat päättää, ne jättäisivät uudenvuodenaaton väliin. Ilotulitusrakettien rätinä ja pauke saa hevoset kauhun valtaan.

Suomessa on arviolta noin 15 000 hevostallia, joista joka kolmas sijaitsee taajamissa ja asutuksen keskellä. Hevosenomistajat toivovat, etteivät naapurit ampuisi rakettejaan aivan tallin nurkalla.

– Uudenvuodenaattona pidän ratsastustunnit aamupäivällä, ja ulkona tarhassa olevat hevoset otetaan sisään viimeistään kahdelta, kertoo ratsastuskoulu Hubertuksen ratsastuksenopettaja Outi Talvi Lappeenrannasta.

Hubertuksen tallissa on 19 hevosta.

– Tallin sijainti on melko suojaisa. Olemme täällä montussa Kuutostien meluvallin ja raviradan takana. Lisäksi hevosille laitetaan heinää eteen. Kun tasainen rouskutus täyttää pään, ne eivät kuule rakettien rätinää, sanoo Talvi.

"Jotkut peittävät tallin ikkunatkin"

Päivi Kärhän omistama Vipelen talli sijaitsee Holiday Club Saimaan naapurissa. Ratsastuskentän toisella puolen on tiiviisti rakennettu omakotialue.

– Takuuvarmasti paukkuu, sanoo Kärhä. Hotellin alueella järjestetään ilotulituksia muulloinkin kuin vuoden vaihtuessa.

Kärhän turvallisuusresepti on samanlainen kuin Talvenkin: Hän pitää uudenvuodenaaton ratsastustunnit aamupäivällä, ottaa hevoset ajoissa sisälle ja antaa nille reilusti heinää.

– Ruoka ja rouskutus rauhoittavat hevosia. Taustamusiikkikaan ei ole pahasta. Radion voi jättää auki ja kääntää volyymit kovemmalle kuin normaalisti, sanoo Kärhä, jonka mukaan rakettien pauke pelottaa hevosia enemmän kuin valonvälähdykset.

– Pahinta kuitenkin ovat yksittäiset paukut, joita ajattelemattomasti ammutaan uudenvuodenpäivänä – ja ylipäätään silloin, kun hevoset ovat ulkona.