Viimeiset vauvat Savonlinnassa, synnytysosaston viimeiset päivät kiireisiä

Savonlinnan keskussairaalan synnytysosastolle uuden vuoden aatto on viimeinen päivä. Monien muidenkin osastojen toimintaa vuoden vaihteessa voimaan tuleva päivystysasetus supistaa

ilmiöt
Kätilö vauvoja ja vanhempia Savonlinnan keskusairaalassa. 31.12.2014.
Kätilö Miia Malinen itoitsee vauvojen ja perheiden puolesta. Vasemmalla Aaro, Tiia, Hannu ja poikavauva Jaatinen, oikealla Jaana Kotro muutaman tunnin ikäisen tyttövauvansa kanssa.Yle / Paavo Koponen

Savonlinnan keskussairaalan toiminta muuttuu, koska pienellä sairaanhoitopiirillä ei ole varaa uuden päivystysasetuksen vaatimaan lääkärikuntaan. Synnytysosasto suljetaan kokonaan. Lastenosasto muuttuu viikko-osastoksi ja potilaspaikat vähenevät kahdesta kolmeen.

Teho-osasto muuttuu tehostetun valvonnan osastoksi ja paikkamäärä laskee viidestä kolmeen. Leikkausosasto on jatkossa avoinna vain arkisin päiväsaikaan. Potilaiden hoidon tarve kuitenkin voidaan arvioida Savonlinnassa ja tarvittaessa hoidossa tukeudutaan yhteistyösairaaloihin Kuopiossa, Joensuussa, Lappeenrannassa ja Mikkelissä.

Synnytysosastolla kiirettä uuden vuoden aattona

Savonlinnan synnytysosaston viimeisen vauvan syntymävuodeksi kirjataan joko 2014, tai sitten 2015. Uuden vuoden aaton aamupäivällä synnyttämässä oli kaksi äitiä, mutta synnyttäjiä otetaan vastaan aivan vuoden loppuun saakka. Myös kirurginen osasto on valmiudessa perjantaihin 2. tammikuuta.

Savonlinnan synnytysosaston viimeinen päivä muodostui kiireiseksi. Synnytyksiä oli luvassa vähintään tuplamäärä viimevuosien keskiarvoon nähden.

– Aika kiireiseltä alkaa näyttää. Täällä on kaksi äitiä synnyttämässä, ja edellisiäkin on kolme vauvaa talossa, sanoi osastonhoitaja Ulla Karhu aamupäivällä.

– On päätetty, että vuoden loppuun asti otetaan asiakkaita sisälle ja hoidetaan synnytykset täällä loppuun saakka. Ei laiteta ketään kesken synnytyksen mihinkään muualle. Osasto sulkeutuu lopullisesti perjantaina 2. tammikuuta. Leikkaussalikin päivystää siihen saakka. Vaikea ennustaa milloin syntyy viimeinen oikeasti paljasjalkainen savonlinnalainen, Ulla Karhu toteaa.

Savonlinnan keskussairaalaan jää kätilörinki, jolta äidit saavat apua. Tarvittaessa kätilö lähtee mukaan ambulanssiin, kun äitejä siirretään lähimmälle synnytysosastolle.

Kätilöt muihin töihin

Kätilöille synnytysosaton lakkautus merkitsee työn kuvan muutoksia.

– Meillehän jää niin sanottu kätilörinki päivystämään. Jos tarvitsee konsultoida, niin ollaan yhteydessä lähisairaaloihin. Kynekologin päivystystä ei sitten ole omasta takaa. Meillä on neuvontapiste, jotta ei ajatettaisi ihmisiä pitkän matkan päähän turhaan. Kätilöiden vankalla ammattitaidolla voidaan hoitaa asioita tiettyyn pisteeseen saakka, osastonhoitaja Ulla Karhu lupaa.

– Henkilökunta on kylläkin aika surullinen työnkuvan muuttumisesta. Kätilön työ on arvokasta ja hienosäätöistä ja sitä on jokainen oman työkokemuksen kautta kehittänyt. Nyt se vaihtuu toisenlaiseen työhön. Osastolle tulee kirurgian, rintakirurgian ja naistentautien potilaita. Synnytykset ja se oma erikoisala jää pois. Haikealla mielellä ovat monetkin, Ulla Karhu kertoo.

Ehkä vieläkin ehtii

Ei ole mahdotonta, että joku Savonlinnassa syntynyt saa syntymäpäiväkseen 1.1.2015. Kätilöillä on tiedossa useampikin äiti, joilla laskettu aika on jo ohitettu. Jos synnytys käynnistyy vielä vuoden 2014 viimeisenä päivänä, niin se myös Savonlinnassa loppuun hoidetaan.

Joka tapauksessa Jaana Kotro on oikein tyytyväinen tyttärensä syntymäpäivään 31.12.2014.

– Aika vauhdilla tuli tyttö ulos, mutta hyvin meni. Ja pikkuisen vauva jo hymyäkin yrittää, sanoo Jaana Kotro ja katsoo pikkuistaan silmät täynnä lempeyttä.

Naapurivuoteessa Tiia Jaatinen sai puolestaan poikansa jo edellisenä yönä.

– Tämä ei ollut yllätys, synnytystä käynnisteltiin jo päivää aikaisemmin, Tiia Jaatinen kertoo. Vieressä isä Hannu Jaatinen säteilee ylpeyttä. Isoveli Aaro on mielissään.

– Oli kiva kun tuli pikkuveli. Osallistun kasvatukseen ja ensimmäiset yhteiset puuhat ovat varmaan nukuttamista ja semmoista, Aaro Jaatinen tuumailee.

Myös kätilö Miia Malinen on iloinen uusien vauvojen ja onnellisten perheiden puolesta.

– On ollut hienoa olla mukana niin henkilökohtaisissa tapahtumissa kuin synnytys on. Toivottavasti savonlinnalaisäitein turvallisuus säilyy. Nytkin on ollut niin nopeita synnytyksiä, että varmasti olisi osa syntynyt matkan varrella, Miia Malinen sanoo haikeana.