Heikko rupla vähentää venäläisturistien shoppailua, mutta ei luontomatkailua

Venäjän huono taloustilanne on merkinnyt turistiryhmien peruuntumisia lähes kaikissa Kanta-Hämeen hotelleissa. Se on jopa sulkenut ainakin yhden hotellin ovet. Aikaisemmin vuodenvaihteen juhliin on tullut kohtuullisen hyvin asiakkaita Venäjältä, mutta nyt heitä on vain kourallinen.

talous
Kaksi miestä pilkillä.
Ville Välimäki / Yle

Venäjän tiukentunut taloustilanne on saanut turistiryhmät perumaan tulonsa Suomeen. Venäjän huono taloustilanne on merkinnyt turistiryhmien peruuntumisia myös lähes kaikissa Kanta-Hämeen hotelleissa.

Venäläismatkailijoita kiinnostavat perinteisesti hyvätasoiset kylpylähotellit, mutta tänä vuonna kylpylöiden houkutus ei riittänyt huonon ruplan rinnalla vetämään väkeä hämäläishotelleihin.

Ainoastaan Rantasipi Aulanko Hämeenlinnassa vetää venäläisiä turisteja. Tosin osa Aulangon turisteista tuleekin Hyvinkään Rantasipi Sveitsistä, joka joutuu pitämään ovensa suljettuna, koska valtaosa venäläisturisteista peruutti tulonsa hotelliin.

– Parhaina vuosina Rantasipi Aulangolla on vieraillut reilusti kaksi-kolme sataa venäläismatkailijaa, mutta nyt heitä on reilusti alle sata, kertoo hotellipäällikkö Leena Rusko.

Villi luonto vetää huonosta ruplasta huolimatta

Mökkiyrittäjä ehti tottua jo siihen, että venäläiset turistit tulivat majoittumaan vuoden vaihteessa kuin manulle illallinen, mutta nyt oli toisin.

– Mökkikylä täyttyi lähes kokonaan yrittäjän sitkeällä työllä ja venäläisturistien toiveetkaan eivät ole kovin vaativia, kertoo hauholaisen Leppäniemen Hirsihuviloiden yrittäjä Jaakko Pouttu.

Pietarilainen Vladimir Mironov viihtyy hyvin hauholaismaisemissa. Hän on kyläillyt Hauhon Leppäniemessä on kahdeksankymmentä kertaa, ja tänäkin vuonna vierailuja on kertynyt jo 19.

Venäläisiä kiinnostaa Suomen vapaa ja villi luonto. Mironovin vuokramökki on hyvällä paikalla järven vieressä.

– Täällä on villiä luontoa ja kalaa, Mironov kehuu. Ja se on hyvä, sillä vävyni on hulluna kalastamiseen.

Tiukka talous on Venäjällä huomattu, mutta se ei haittaa, jos shoppailu ei ole pääasia. Mironovin pietarilainen vävy Pavel Egorov kertoo, että moni venäläinen vierailee mielellään Suomessa, vaikka hinnat ovat kovia.

– Me vierailemme vähemmän kaupoissa, mutta enemmän järvellä, ja metsässä, Egorov sanoo. Syksyllä keräämme marjoja ja sieniä, talvisin kalastamme.