Erikoismyymälät lomauttavat venäläisasiakkaiden puutteessa

Venäläisten asiakkaiden kato iskee jo niihinkin Lappeenrannan erikoismyymälöihin, jotka toimivat vankasti paikallisten asiakkaiden varassa. Henkilökuntaa on irtisanottu, lomautettu eikä määräaikaisten työsopimuksia ole uusittu.

Kotimaa
Venäläisiä ostoksia Grande Orchidéessa
Yle

Lappeenrannan K-Raudassa työtä tehdään samalla porukalla kuin tähänkin asti. Toistaiseksi yt-neuvotteluista ei ole keskusteltu. Henkilökuntaa on karsittu tarvetta vastaavaksi jättämällä määräaikaisten sopimukset uusimatta.

– Kesän vahvuuteen verrattuna työntekijöitä on kymmenkunta vähemmän. Venäläisten asiakkaiden katoamisen hinta on vuositasolla noin 1,5 miljoonaa euroa, sanoo kauppias Timo Tersa.

– Vuoden ensimmäinen neljännes tulee olemaan vaikea, hän arvioi.

UK Koskimies lopettaa sunnuntaikaupan

Vapaa-ajan erikoisliike UK Koskimies on pitkin syksyä lomauttanut työntekijöitään vuorotellen kuukaudeksi kerrallaan. Henkilökuntaa on 40.

– Yksi venäjänkielinen osa-aikatyöntekijä ja konekorjaaja on sanottu irti ja tuntityöntekijöiden käyttö on vedetty minimiin, kertoo yrittäjä Jaana Koskimies.

UK Koskimies on myös päättänyt lopettaa kaupankäynnin sunnuntaisin. Myymälä on auki vielä ensi sunnuntaina.

"Paikalliset paikanneet hienosti"

Naisten ja miesten pukeutumisen erikoisliikkeessä ei henkilökunnan vähentämistä ole otettu puheeksi.

– Paikalliset asiakkaat ovat käyneet kiitettävän paljon ostoksilla. He ovat paikanneet hienosti venäläisasiakkaiden jättämää aukkoa, kertoo myymäläpäällikkö Terhi Hulkkonen Lappeenrannan Kekäleestä.

Myöskään Lappeenrannan Modassa ei ole kajottu työntekijöiden tuntimääriin.

– Meiltä on yksi osa-aikainen myyjä lähdössä opiskelemaan, eikä hänen tilalleen oteta ketään, kertoo myymäläpäällikkö Vesa Leppiniemi.

Hän odottaa jännityksellä alennusmyyntien jälkeistä aikaa.

– Jos muutosta parempaan ei tule, joudumme mahdollisesti vähentämään osa-aikaisten tunteja, Leppiniemi sanoo.

Etelä-Karjalan Osuuskaupassa ei venäläisasiakkaiden kadon takia ole vähennetty henkilökuntaa.

– Parhaillaan on ruuhka-aika, ja pian alkavat talvilomat, mikä puolestaan tasoittaa työvoiman tarvetta. Tuuraajia emme ota, kertoo käyttötavarakaupan johtaja Risto Punkkinen.