Useita poliittisia aktivisteja yhä pidätettyinä Kuubassa

Yhdysvallat tuomitsi Kuuban tiistaiset pidätykset. Kuuba pidätti yli 50 ihmisoikeusaktivistia ja toimittajaa tiistaina sananvapaustapahtuman estämiseksi.

Ulkomaat
Lehdistö ja toisinajattelijat odottivat performanssitaiteilija Tania Brugueran saapumista Plaza de la Revolución -aukiolle Havannassa 30. joulukuuta 2014. Taiteilijan initioima sananvapaustapahtuma ei kuitenkaan toteutunut.
Lehdistö ja toisinajattelijat odottivat performanssitaiteilija Tania Brugueran saapumista Plaza de la Revolución -aukiolle Havannassa 30. joulukuuta 2014. Taiteilijan initioima sananvapaustapahtuma ei kuitenkaan toteutunut.Adalberto Roque / AFP / Lehtikuva

Useita Kuuban tiistaina pidättämiä ihmisoikeusaktivisteja, opposition ääniä ja toimittajia on yhä vangittuina, kertoo riippumaton kuubalainen 14ymedio-verkkolehti.

Lehden päätoimittaja Reinaldo Escobar pidätettiin tiistaina ja hänen puolisonsa, oppositiobloggaaja Yoani Sánchez asetettiin kotiarestiin. Kumpikin vapautettiin keskiviikkona, mutta he kertoivat ainakin viidentoista muun olevan yhä telkien takana.

Kuuban poliisi pidätti yli 50 aktivistia ja toimittajaa tiistaina Havannassa ja joukko muita asetettiin kotiarestiin. Aktivistit olivat suunnitelleet järjestävänsä uudenvuodenaattona Kuuban tulevaisuutta käsittelevän avoimen yleisötapahtuman Havannan Plaza de la Revolución -aukiolla.

Viranomaiset olivat kieltäneet sananvapaustapahtuman järjestämisen. Kuuban hallitus syytti sitä poliittiseksi provokaatioksi. Tapahtuman oli kutsunut koolle performanssitaiteilija Tania Bruguera. Myös hänet otettiin kiinni.

Bruguera vapautettiin myöhään keskiviikkona Suomen-aikaa. Hän sai syytteet yleisen järjestyksen häiritsemisestä. Viranomaiset olivat takavarikoineet hänen passinsa ja kännykkänsä.

Yhdysvallat tuomitsi toisinajattelijoiden pidätykset ja viranomaisten yritykset vaientaa ja pelotella hallinnon arvostelijoita.

Pidätyksiä on arvioitu ensimmäiseksi vakavaksi koetukseksi Yhdysvaltain ja Kuuban lähentymiselle sen jälkeen kun kiistakumppanit ilmoittivat joulun alla diplomaattisuhteiden palauttamisesta 50 vuoden tauon jälkeen.

Lähteet: Reuters, AFP, AP