1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tutkimus: Sattuma aiheuttaa suuren osan syöpätapauksista

Biologinen huono onni painaa useissa syöpätyypeissä eniten, kun arvioidaan riskiä sairastua syöpään, kertoo tuore amerikkalaistutkimus.

Sattuma ja huono onni aiheuttavat syöpään sairastumisia useammin kuin perinnölliset tekijät tai terveyttä heikentävät elämäntavat. Eri elimissä normaalin kantasolujen jakautumisen aikana tapahtuvat sattumanvaraiset dna-mutaatiot ovat syypäinä kahteen kolmasosaan syöpätapauksista, laskee tuore Science-lehdessä julkaistu amerikkalaistutkimus.

Sattumanvaraiset geenimuunnokset ovat ensisijainen syövän aiheuttaja useissa syöpätyypeissä.

Tutkijat tarkastelivat 31 syöpätyyppiä. Yhteensä 22 syöpää, kuten leukemia, haima-, kives- ja munasarjasyöpä sekä aivo- ja luukasvaimet selittyivät pääosin sattumanvaraisten mutaatioiden eli toisin sanoen biologisen huonon tuurin kautta.

Muut yhdeksän syöpätyyppiä, kuten keuhkosyöpä, paksusuolen syöpä tai ihon tyvisolusyöpä aiheutuivat valtaosassa tapauksista perinnöllisistä tekijöistä, ympäristön riskitekijöistä tai syöpää aiheuttavista aineista.

– Usein syöpään sairastuneet haluavat tietää jonkun syyn. Usein syynä on, että henkilöllä vain sattui olemaan huonoa onnea. Se on kuin lotossa häviämistä, sanoi tutkimusta johtanut syöpälääkäri Bert Vogelstein Baltimoren Johns Hopkins –yliopiston lääketieteen laitokselta.

Tutkimus perustui tilastollisiin menetelmiin ja se tarkasteli tiettyjä syöpätyyppejä elimistön kudoksissa. Tutkimus perustui tiedolle, että elimistössä on kudoksia, joiden todennäköisyys kehittää kasvaimia on lukemattomia kertoja suurempi kuin toisilla kudoksilla. Ulkoiset ja perinnölliset tekijät eivät kyenneet eroja selittämään.

Tutkijoiden mukaan resursseja olisikin suunnattava keinoihin havaita sattumanvaraisuuteen perustuvia syöpiä potilaissa varhaisessa vaiheessa.