Espanjaa, metsäjoogaa ja parranajoa – harrastusahneus voi iskeä vuoden vaihteessa

Uudenvuodenlupaukset tuovat kansalais- ja työväenopistoihin innokkaita opiskelijoita. Joskus tulee ylilyöntejä, ja opiskelija ilmoittautuu useammalle kurssille kuin arki antaa myöten.

Kotimaa
Ahjolan kansalaisopiston kevään 2015 esite
Petra Ketonen / Yle

Opistojen kevään kurssitarjonta antaa lukemattomia ideoita oman elämän ryhtiliikkeisiin. Tamperelaisen Ahjolan kansalaisopiston apulaisrehtori Pilvi Mansikkamäki kertoo, että uudenvuodenlupaukset näkyvät ilmoittautumisissa.

– Uusia kurssilaisia tulee runsaasti myös tammikuussa. Ihmiset ovat perinteisesti kiinnostuneita liikunnasta ja terveydestä, mutta kaikilla opiskelualueilla harrastaminen ja uuden opiskelu tuntuu olevan muodissa.

Myös Tampereen seudun työväenopistossa opinnot jatkuvat vilkkaasti, sanoo rehtori Matti Saari.

– Syksyllä on varsinainen buumi, kun tullaan intoa puhkuen harrastamaan, mutta suosio on suuri myös keväällä. Yleensä porukka jatkaa keväällä jatkoryhmissä lähinnä kielissä, liikunnassa sekä taide- ja teknisissä opinnoissa.

Työväenopistossa nopeiten täyttyvät kielikurssit sekä teknisen työn kurssit. Ahjolassa suosittuja ovat esimerkiksi espanjan alkeiskurssit sekä pilates- ja jooga-alkeiskurssit. Myös tietoisuustaitoa ja rentoutumista opettavia Mindfulness-kursseja on lisätty kysynnän vuoksi.

Sibeliusta, parranajoa ja fantasia-asuja

Ahjolan kansalaisopiston vararehtori Pilvi Mansikkamäki
Ahjolan kansalaisopiston apulaisrehtori Pilvi Mansikkamäki on valmis ottamaan vastaan uusia ilmoittautumisia.Petra Ketonen / Yle

Opistojen tarjonnassa on kevätkaudella lukuisia uusia kursseja. Ahjolan kansalaisopisto vie suositun joogaharrastuksen Pyynikin harjun metsään. Vuoreksessa on lisätty tarjontaa, esimerkiksi teatterikursseja lapsille, nuorille ja aikuisille. Apulaisrehtori Pilvi Mansikkamäen mukaan valinnanvaraa löytyy.

– Musiikin puolella meillä on Jean Sibeliuksen jalanjäljillä -kurssi säveltäjän juhlavuoden kunniaksi. Kädentaitokursseilla voi tehdä fantasia-asun tai mittatilausmekon ja palmikoida mattoja. Kieliin saatiin yleisön pyynnöstä viittomakielen alkeiskurssi.

Myös Tampereen seudun työväenopistossa on kevätkaudella kokonaan uusia kursseja, kertoo rehtori Matti Saari.

– Eräs erikoisempi on perinteisen parranajon kurssi. Tanssipuolella on uusia tansseja, esimerkiksi esiintyvän tanssin muoto lyrical dance. Luentosarja Uskon akatemiassa kevään teemana on uskonnot ja rauha.

"Pitää olla itselleen armollinen"

Houkutteleva kurssitarjonta yhdistettynä uudenvuodenlupauksiin saattaa innostaa ylilyönteihin. Tämän tietää Ahjolan Pilvi Mansikkamäki.

Yleensä jos työttömyys lisääntyy, opiskelijamäärä kasvaa. Mutta jos raha on todella vähissä, kyllä sen käyttää ruokaan eikä kurssimaksuun.

Matti Saari

– Voi tulla harrastusahneutta. Ilmoittaudutaan innoissaan useammalle kurssille kuin arki antaa myöten. Toisaalta kaikki kurssit eivät ala samaan aikaan, ja osa käynnistyy vasta myöhemmin. Ja viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua voi perua ilman kuluja. Kyllä ihmiset ymmärtävät ja tulee realismia peliin.

Kuntoiluharrastuksen aloittamisessa repsahdus voi tulla nopeastikin. Opistoissa voi kuitenkin jatkaa, vaikka tulisi taukoa.

– Kun kurssit kestävät koko kevään, sieltä voi olla kerran pari poissa ja palata takaisin. Siitä ei tule paheksuvia katseita vaan voi tulla oman aikataulun mukaan. Kannattaa muistaa, että pitää olla itselleen armollinen, sanoo Pilvi Mansikkamäki.

– Suurin kilpailijamme ihmisten ajan käytöstä on kevätaurinko, joka alkaa paistaa huhtikuun alkupuolella. Sinne asti kävijöitä riittäää kyllä hyvin.

Koko perheen tarjonnassa on huomattu hyväksi kahden viikon välein kokoontuva kurssisapluuna. Kun arki kiireistä ja harrastuksia paljon, on mukava lähteä kurssille vain joka toinen viikko.

Työttömyys ei ole vienyt opiskelijoita

Kun kurssit kestävät koko kevään, sieltä voi olla kerran pari poissa ja palata takaisin. Siitä ei tule paheksuvia katseita vaan voi tulla oman aikataulun mukaan.

Pilvi Mansikkamäki

Pitkään jatkunut heikko työllisyys näkyy jo joissain opistoissa. Työväenopiston rehtori Matti Saari sanoo, että Tampereen seudulla korkea työttömyys ei ole vienyt opiskelijoita.

– Yleensä, jos työttömyys lisääntyy, opiskelijamäärä kasvaa. Mutta jos raha on todella vähissä, kyllä sen käyttää ruokaan eikä kurssimaksuun.

– Olen pohtinut, joko ihmisten köyhtyminen alkaa näkyä meillä. Viime vuodelta ei ole vielä lopullisia opiskelijatilastoja, mutta katoa ei näyttäisi olevan. Hyvähän se on, sillä opiskelu aktivoi ja pitää mieltä virkeänä.

Työtön työnhakija voi saada opintoihin avustusta opintosetelillä, mutta opistot voivat itse päättää, mille kursseille opintoseteleitä voi hakea. Esimerkiksi Ahjolassa on joitain työttömille tarkoitettuja ilmaisia kursseja. Tampereen seudun työväenopistossa taas tamperelaiset ja ylöjärveläiset työtömät voivat saada tukea yhteen kurssiin lukukaudessa.