Karva-ansat saalistavat tutkimusmateriaalia

Kuhmoisten metsiin on ripustettu hiljattain ilvesten karva-ansoja. Tupsukorvien turkkikarvoja kerätään tutkimukseen, jossa selvitetään ilvesten sukulaisuussuhteita.

Kotimaa
Suomessa on noin 3.000 ilvestä.
Isto Janhunen / Yle

Muun muassa Kuhmoisten metsissä kulkeva saattaa törmätä puihin ripustettuihin viritelmiin, joihin kuuluu teräsharja, kangasosa ja joulukuusenkoristeelta vaikuttava foliohoukutin.

Ilvesten karva-ansoilla yritetään saada talteen materiaalia Helsingin yliopistossa tehtävään tutkimukseen, jossa tarvitaan ilvesten dna:ta. Kissapetojen karvoista saatavien tietojen perusteella selvitetään muun muassa tupsukorvien geneettisiä ominaisuuksia.

- Karvoista tehdään dna-määrityksiä ja tutkitaan ilvesten sukulaisuussuhteita ympäri Suomen ja katsotaan, miten ne ovat vaeltaneet, kuvailee Kuhmoisten riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaana Kari Laatikainen.

Voimakas tuoksu vetonaulana

Karva-ansat houkuttelevat ilveksiä luokseen tuoksulla.

- Ansan kangasosaan on imeytetty hajustetta, jonka pitäisi houkuttaa ilveksiä. Eläintarhassa se on toiminut. Kun varomattomasti sitä nuuhkasin, niin aika voimakasta se on. Kissanminttua siinä on yhtenä osana. Meillekään ei ole paljastettu tuoksun koostumusta tarkkaan, mutta eläin- ja kasviperäisiä hajustetta siinä on.

Ilvesten toivotaan jättävän ansaan omat hajumerkkinsä rapsuttamalla itseään ansaa vasten. Ansat käydään tarkastamassa parin viikon välein.

Eteläisessä Keski-Suomessa on Laaatikaisen mukaan tehty viime aikoina runsaasti ilveshavaintoja.

- Nyt odotetaan kieli pitkällä lumikeliä, että päästäisiin tekemään myös ilvespentueiden maastolaskenta alkutalven aikana.

Ihmishajut häiritsevät

Karva-ansat ovat metsissä helmi-maaliskuulle asti. Laatikainen toivoo, että ne saavat olla rauhassa.

- Folio, joka siellä roikkuu, niin sen tarkoitus on kiinnittää ilveksen huomio. Pyydämme, että nämä häkkyrät jätetään rauhaan, eikä kukaan menisi ylimääräisiä ihmisten hajumerkkejä sinne jättämään, painottaa Laatikainen.

Kari Laatikaista Yle Keski-Suomelle haastatteli Minna Matintupa

Aiheesta kertoi keskiviikkona 31.12. paikallislehti Kuhmoisten Sanomat.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus