Hyppää sisältöön

Suomalaisten kahvihimolla uusi yllättävä suunta

Suomalaiset ovat innostuneet pienpaahtimoista ja tummista kahveista. Samaan aikaan maailmalla intoillaan suomalaisten ikisuosikista vaaleasta paahdosta. Pienpaahtimoiden myötä myös luomukahvin suosio kasvaa.

Kuva: Matti Myller / Yle

Kahvijättien Pauligin ja Meiran haastajiksi on Suomessa perustettu viime vuosina lukuisia pienpaahtimoita. Niiden osuus kahvinmyynnistä jää kuitenkin vielä alle prosentin. Pienpaahtimoiden idea on myydä laatukahvia.

- Ihmiset haluavat tietää enemmän juomastaan kahvista, sen alkuperästä ja siitä, miten se on valmistettu. Me pystytään vastaamaan kysymyksiin koko tuotantoketjun osalta paremmin kuin isot toimijat, sanoo jyväskyläläisen pienpaahtimo Punaisen Kirahvin toimitusjohtaja Atte Pekkala.

Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Myös luomusta on tullut kahvialan trendi. Paahtimot ostavat luomupapuja pieniltä tiloilta ja tuottajilta.

- Raakapavut tuodaan maailmalta tänne, paahdetaan tässä paikan päällä ja myydään yksittäisille ihmisille. Harrastamme myös tukkukauppaa eli ravintolat, kahvilat ja kaupat käyttävät meidän kahvia, kertoo Paahtimo Papun yrittäjä Ristopekka Piirainen Jyväskylästä.

Toukokuussa luomukahviin siirtynyt kahvilayrittäjä kertoo, että kielteistä palautetta ei asiakkailta ole luomusta juuri tullut.

- Lähdettiin ensin kokeilemaan, että onko luomu hyvä vaihtoehto ja ainakin nyt asiakkaat ovat tykänneet siitä, että varmasti pidetään tämä kahvi, arvioi jyväskyläläisen Mirjam's Cafen yrittäjä Mirjam Hienonen.

Sää heijastuu hintoihin

Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Kahvin maailmanmarkkinahinta nousi vuonna 2014 Brasilian ja Vietnamin kehnojen viljelysäiden johdosta. Pienpaahtimoja hintojen heilahtelut eivät ole suuremmin hetkauttaneet. Uusilla yrittäjillä riittää kasvuhaluja.

- Oletettavasti tulevaisuudessa siintää isompi kone ja vähän isommat tilat, mutta periaatehan on sama, että hyvää kahvia ja maku edellä mennään, toteaa Punaisen Kirahvin paahtomestari Tommi Hulkkonen.

- Nyt näyttäisi sellaiselta, että vaikka Brasiliassakin on ollut kaksi kuivaa kautta peräkkäin, niin se ei tähän luomukahviin vaikutakaan, kun viljellään luonnonmukaisesti ja otetaan luonnonolot huomioon. Niin se sato vaan tulee sieltä, sanoo Papun toinen yrittäjä Virpi Hyvärinen.

Kahvimaku kulkee nyt maailmalla ja Suomessa eri suuntiin

Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Kotimainen kahvikulttuuri ui nyt vastavirtaan maailman muotiin verrattuna.Suomalaiset ovat innostuneet enenevässä määrin tummista kahvipaahdoista. Suomalaisten ikisuosikki vaaleapaahtoinen kahvi on puolestaan noussut trendiksi maailmalla.

- Meillä on mennyt vähän toisin päin eli maku on muuttunut tummaan suuntaan ja tehdään paljon espressopohjaisia kahveja, Ristopekka Piirainen toteaa.

Myös Pauligin viestintäpäällikkö Mervi Siikala vahvistaa, että tummapaahtoiset kahvit ovat käyneet kiihtyvällä tahdilla kaupaksi viimeisen parin vuoden aikana. Paulig on vastannut kysyntään muun muassa tuomalla markkinoille Juhla Mokasta tummapaahtoisen version.

- Kahviasioista on ihmisillä nyt enemmän tietoa ja esimerkiksi matkustelun myötä maku muuttuu, kertoo Siikala.

Pienpaahtajat suosittelevat ostamaan kahvin papuina ja jauhamaan sen kotimyllyllä juuri ennen kahvinkeittoa.

- Olen oppinut tutustumaan uusiin kahvilajeihin ja tykkäämään kahvista aina vain enemmän. Innostuin niin, että minulla on kahvikone kotona ja nyt voin joka aamu nauttia hyvää kahvia, kuvailee pienpaahtimossa asioinut jyväskyläläinen Riitta Kokki.

Kahvipussi.
Suomi tunnetaan maailmalla tekniikkamaana. Jyväskyläläisessä pienpaahtimossa vieraillut italialainen perhe tosin järkyttyi siitä, että Suomessa kahvipussitkin kätkevät sisäänsä teknisiä innovaatioita. Virpi Hyvärinen näyttää, millainen on "tekninen" kahvipussi.