1. yle.fi
  2. Uutiset

Yritykset: Venäläisturistien pula onkin odottamattoman iso

Suomi vaikuttaa olevan nyt auttamattoman kallis matkakohde itänaapureille.

Kotimaan uutiset
Venäläisiä turisteja rautatieasemalla Helsingissä.
Venäläisiä turisteja saapumassa Helsingin rautatieasemalle.Teemu Salonen / Lehtikuva

Suomalaisilta matkailuyrittäjiltä jää tekemättä jättitili venäläisturistien jäädessä kotiin vuodenvaihteessa. Matkailualan edunvalvontayhditys MaRa kertoo, että heikon ruplan takia venäläisten matkailijoiden määrä on romahtanut viime vuodenvaihteesta.

– Meidän arviomme ovat synkentyneet koko ajan, kuvailee MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa.

Viime ja tälle vuodelle oli odotettu kaksinumeroisia kasvulukuja venäläisturistivirroissa. Suunta näyttääkin päinvastaista.

– Tämän hetken arvio on, että sesongissa on jopa 40 prosenttia vähemmän matkailijoita kuin oli vuosi sitten. Yksittäisillä hotelleilla mennään varmasti yli 50 prosentin.

Bisneksen puolittumisesta kertoo myös Mohamad Darwich, AtmaTraden toimitusjohtaja. Yrityksellä on venäläismatkailijoille suunnatut marketit Nuijamaalla ja Imatralla sekä merkkivaatteisiin, kenkiin ja kosmetiikkaan erikoistunut tavaratalo Lappeenrannassa. Darwichin mielestä laadun perässä tulevat varakkaammat ostosmatkailijat eivät näytä välittävät ruplan heikentymisestä, mutta tärkeät hintojen perässä tulijat on menetetty.

– Joudumme tänä vuonna käymään aika rajut toimenpiteet, että selviämme tästä sotkusta, Darwich kertoo.

Suuressa kuvassa matkailuala menettää Timo Lapin mukaan kymmeniä miljoonia euroja. Venäläisiä on totuttu pitämään hiljaisen tammikuun paikkaajina. Mahdolliseksi lääkkeeksi Lappi näkee muiden maiden turistit.

– Ulkomaiset matkailijat ilman venäläisiä ovat kuitenkin kaksi prosenttia plussalla.

Lue seuraavaksi