Pakolaisjoukko vastustaa syömälakolla sijoitusta Pohjois-Ruotsiin – "Täällä on susia ja karhuja"

Östersundin vastaanottokeskus on aivan liian eristyksissä, sanovat pakolaiset, jotka kieltäytyvät nousemasta bussista. Viranomaisten mukaan pakolaisilla ei ole oikeutta valita sijoituspaikkaansa.

Ulkomaat
Pakolaiset protestoivat Östersundissa Ruotsissa.
Turvapaikanhakijat vastustivat sijoittamistaan Östersundin vastaanottokeskukseen. Svt

Ruotsin Östersundissa on käynnissä erikoinen tapahtuma, kun noin 30 lähinnä Syyriasta ja Irakista kotoisin olevaa turvapaikanhakijaa vastustaa heille tarjottua asuinpaikkaa paikallisessa vastaanottokeskuksessa.

Pakolaiset kuljetettiin Östersundin Grytanin vastaanottokotiin uudenvuodenpäivänä. He saapuivat bussikuljetuksella noin tuhannen kilometrin päästä Malmöstä.

Heti saavuttuaan metsien keskellä, noin kymmenen kilometrin päässä Östersundin kaupungista sijaitsevaan vastaanottokeskukseen, suurin osa kieltäytyi nousemasta bussista. He vaativat kuljetusta takaisin Malmöhön tai johonkin muuhun suureen kaupunkiin. Grytan, entinen armeijan tukikohta, on heidän mielestään liian eristyksissä. Seudulla on heidän mielestään myös liian kylmä.

– Malmö, Tukholma tai jokin muu kaupunki, missä ei ole näin kylmä. Täällä on karhuja, susia ja muita eläimiä. Emme voi jäädä tänne, sanoi eräs pakolaisista Ruotsin radiolle (siirryt toiseen palveluun).

Kun haastattelija totesi itsekin asuvansa seudulla, pakolaismies perusteli vaatimustaan sillä, että hän oli arabi, eivätkä arabit kestä tällaisia olosuhteita. Hän lisäsi myös, ettei metsän keskellä sjaitsevassa talossa voi oppia ruotsinkieltä.

Ruotsin siirtolaisviraston virkamiehet ja paikalliset poliisit ovat neuvotelleet vastahankaan asettuneiden henkilöiden kanssa. Muutama heistä onkin siirtynyt keskukseen, missä heille on tarjolla lämmin asunto ja ruokaa.

Noin 30 henkilöä on kuitenkin edelleen bussissa jo toista vuorokautta. Osa sanoo aloittaneensa syömälakon vauhdittaakseen vaatimustensa toteutumista, kertoo Aftonbladet-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Viranomaiset eivät halua käyttää voimatoimia. Protestoijat eivät ole rikkoneet lakia.

Siirtolaisvirasto muistuttaa, etteivät turvapaikkaa anovat pakolaiset voi valita sijoituspaikkaansa. Joko he hyväksyvät heille tarjotun sijoituspaikan tai he järjestävät asumisensa itse.

Ruotsiin on viime aikoina tullut runsaasti turvapaikanhakijoita ja sijoituspaikoista on pulaa. Östersundin eteläpuolella sijaitsevat vastaanottokeskukset ovat tupaten täynnä, siirtolaisvirasto kertoo.