Lintutalven erikoisuus: poikkeuksellisen suuret räkättiparvet etelässä, tilhet viihtyvät pohjoisessa

Esimerkiksi Tampereella on laskettu puolisentoistatuhatta räkättirastasta. Sen sijaan tilhiä ei alueella juuri näy. Niillä riittää edelleen syötävää pohjoisessa.

Kotimaa
Räkättirastas pihlajassa
Marko Melto / Yle

Lintuharrastaja Olavi Kalkko on ihmeissään. Pelkästään hänen asuinalueellaan Tampereen Lukonmäessä viilettää satoja räkättirastaita. Kalkon mukaan kyseessä on hyvinkin parin, kolmensadan yksilön parvi.

– Räkättirastaita on tällä hetkellä ihan hirveästi. Eikä mikään ihme, sillä pihlajamarjoja on tarjolla tosi paljon. Silti räkättien määrä on tämän talven erikoisuus, Olavi Kalkko toteaa.

Lintujen talvilaskentaa tehdään parhaillaan. Tampereella kohteina ovat muun muassa Viinikan Iidesjärvi sekä Kalevankangas ja Tammerkoski. Näillä alueilla räkättirastaista on kertynyt jo 1400 havaintoa.

Tänä vuonna tilhet ovat vielä pohjoisessa hyvien pihlanmarjasatojen varassa ja saa nähdä tulevatko ne edes tänne ennenkuin muuttovietti pohjois-Lappiin jälleen vaikuttaa.

Olavi Kalkko

Räkättien suuri määrä on noteerattu myös netissä. Bird Lifen ylläpitämille sivuille on kertynyt Pirkanmaalta havaintoja muun muassa joutsenista ja isokoskeloista sekä erityisesti räkättirastaista.

Tilhi viihtyy pohjoisessa

Olavi Kalkon mukaan tilhiä on sen sijaan nähty varsin vähän Pirkanmaalla. Tämä kertoo siitä, että linnuilla on syötävää ympäri Suomea.

– Tilhen varsinainen pesimäalue on metsä-Lappi. Se ei ole tullut toistaiseksi tänne etelään, koska pihlajanmarjoja riittää popsittavaksi myös pohjoisessa. Huonona marjavuotena tilhet lentävät Baltiaan ja Eurooppaan asti, kertoo Olavi Kalkko.

Tilhien vähäisyys yllättää jopa 60 vuotta lintuja harrastaneen Olavi Kalkon. Toistaiseksi hän on havainnut vasta kaksi linturparvea.

Räkättirastasparvi
Marko Melto / Yle

– Normaalisti tilhet ilmestyvät lokakuun alkupuolella, minkä jälkeen ne jatkavat matkaansa etelään noin kuukauden kuluttua. Tänä vuonna tilhet ovat vielä pohjoisessa hyvien pihlanmarjasatojen varassa ja saa nähdä tulevatko ne edes tänne ennenkuin muuttovietti pohjois-Lappiin jälleen vaikuttaa, Olavi Kalkko pohdiskelee.