Pohjanmaan Jääkäripataljoona heräsi henkiin

Porin Prikaatin yhteyteen Niinisaloon on perustettu Pohjanmaan Jääkäripataljoona. Puolustusvoimauudistuksen myötä pohjalaismaakuntien asevelvollisten asioita hoitaa jatkossa Porin Prikaatin alaisuudessa toimiva, Vaasassa sijaitseva aluetoimisto. Enemmistön palveluspaikka on kuitenkin jatkossakin Kajaani.

Kotimaa
varusmiehiä kauhavalla
YLE / Terttu Karhumaa

Vuoden alusta astui voimaan puolustusvoimauudistus, jonka myötä muun muassa sotilasläänit lakkautettiin. Nyt pohjalaismaakuntien asevelvollisten asioita hoitaa Porin Prikaatin alaisuudessa toimiva, Vaasassa sijaitseva aluetoimisto. Samalla Niinisaloon perustettiin jalkaväkikoulutusta antava Pohjanmaan Jääkäripataljoona.

Pohjanmaan Jääkäripataljoonan komentaja, everstiluutnantti Timo Heijari kertoo, että osastoja on kolme.

– On lentotiedustelupatteri, kolmas jääkärikompanja ja tiedustelukompanja. Ja näihin kahteen jälkimmäiseen annetaan varusmieskoulutusta Niinisalossa, sanoo Heijari.

Ensimmäiset varusmiehet astuvat palvelukseen Pohjanmaan Jääkäripataljoonaan ensi maanantaina. Lentotiedustelupatteri on pääasiassa henkilökunnasta koostuva. Alkamassa on kuitenkin mini-UAV-koulutus, joka ryhtyy kouluttamaan varusmiehiä syksystä lähtien. Kyse on siis miehittämättömistä tiedustelulennokeista.

Mitenkään radikaalisti pohjalaisten varusmiesten tai reservien elämä ei muutu. Edelleen iso osa pohjalaisista tulee suorittamaan varusmiespalveluksensa Kajaanissa, kuten viime vuosina on tapahtunut. Entiestä useamman palveluspaikka kuitenkin voi olla Niinisalo tai Säkylä.

Vielä ei tiedetä liitetäänkö nyt perustettuun Pohjanmaan Jääkäripataljoonaan perinteitä "entisestä elämästä". Pohjanmaan Jääkäripataljoona toimi aikoinaan Vaasassa, kunnes se siirrettiin 1964 Sodankylään. Vuonna 1966 sen nimi muuttui Lapin Jääkäripataljoonaksi.