Jonna Pirttijoki päätyi puolivahingossa Guardia Nuevan solistiksi: "Olisin hölmö, jos päästäisin irti"

Kun nousee solistiksi kansainvälistäkin menestystä keräävään tango-orkesteriin, ei sivuun jääminen ole vaihtoehto. Sattumien summien kautta opiskelijatyttö Jonna Pirttijoesta tuli yksi Guardia Nuevan laulajista. Orkesterin menestys sai jatkoa viime vuonna: se esiintyi ensimmäisenä suomalaisena tango-orkesterina Berliinin Filharmoniassa.

Kotimaa
Johanna Pirttijoki.
Iina Kluukeri / Yle

Kaikki nuoren muusikon toiveet räsähtivät kerralla toteen, kun Kauhajoen tyttö muutti Kokkolaan reilut kymmenen vuotta sitten.

– Kapellimestari Raimo Vertainen bongasi minut Keski-Pohjanmaan konservatoriolta mukaan Guardia Nuevaan. Vähän riskilläkin hän kiinnitti minut juuri laulajaksi, vaikka vahvuudet olivat vielä muualla, Pirttijoki muistelee.

Alun perin harmonikan soittajasta solistikin uralle ajautunut Pirttijoki ei ole katunut. Kokkolan mutka oli uran kannalta tärkeä.

Muutoin Pirttijoelta olisi jäänyt moni arvokas keikka kokematta.

– Muutaman vuoden takaiseen Ylen Juhannusjunaan en olisi päässyt ilman tätä taustaa. Lisäksi tangomarkkinoilla olisin ollut pihalla kuin lumiukko, jos en olisi esiintynyt kapellimestarin johdolla aiemmin, muistelee Pirttijoki.

Keskipohjalainen tango-orkesteri keikkailee vuodessa 10–15 kertaa, joten Pirttijoelle jää rutkasti aikaa muillekin projekteille.

– Ehkä kaikesta työstä noin 20 prosenttia kuluu orkesterin leivissä, loput ovat muuta musiikkityötä.

Suomalaisen ja argentiinalaisen tangon yhdistelmä on heittänyt orkesterin kansainvälisiin konserttisaleihin, muun muassa maailmankuuluun Berliinin Filharmoniaan. Konsertista on julkaistu juuri livelevy ja 16-henkisen viihdenorkesterin imu jatkuu edelleen.

– Kun tahti senkun kiihtyy, niin välillä sitä väsyykin, muttei poiskaan voisi heittää. On mukana jossain niin ainutlaatuisessa, että hölmöhän sitä olisi, jos päästäisi irti.

Duokeikkoja, opiskelua ja opettajan hommia

Laulajattaren työhön on kuulunut lisäksi duokeikkoja. Soolouraan Pirttijoki suhtautuu välillä kaihoisin tuntein.

– Olen omimmillani kun soitan harmonikkaa ja laulan. Ei tähän taustaksi bändiä tarvita, vaan tämän hallitsen, sanoo Pirttijoki.

Nainen ei haikaile suurta mainetta ja kunniaa, vaan mahdollisuutta tehdä sitä, mistä eniten pitää.

Vähän riskilläkin Raimo Vertainen kiinnitti minut laulajaksi, vaikka vahvuudet olivat vielä muualla.

– Sen verran tunnettuutta olisi hyvä, että saisi tästä leivän, siis soolourasta ja yksin tekemisestä. Ehkä joskus.

Tango-orkesterin, soolouran ja opiskelun lisäksi Pirttijoelta riittää paukkuja myös opettamiseen. Seinäjoella naisen syliin rysähti kaksi eri äitiyslomasijaisuutta ja opetusta neljässä eri musiikkiopistossa.

Juuri alkanut vuosi on maltillisempi, kun osa sijaisuuksista loppuu. Tärkeintä, eli soittamista, ei parane unohtaa.

– Täydellinen vuosi on tulossa eli sopivasti kaikkea ehtii tänä vuonna tekemään, Pirttijoki huokaisee.

Vuonna 2006 Pirttijoki siirtyi Sibelius-Akatemiaan opiskelemaan. Työt ovat välillä hankaloittaneet koulua, mutta ahkera opiskelu on kantanut rutkasti hedelmää.

– Taidemusiikin ja rytmimusiikin maisterin paperit ovat plakkarissa, tyytyväinen Pirttijoki myhäilee.