Vaimo lihoi 40 kiloa aviomiehen herkuttelun vuoksi

Itsetunnon kohoaminen, yleisen olotilan petraantuminen ja parempi jaksaminen ovat syitä miksi Merja Haataja jatkaa kevyemmäksi muuttunutta elämäntyyliään. Myös pienentyvät vaatekoot ja uusi peilikuva saavat kajaanilaisen tyytyväiseksi.

Kuva: Mari Siltanen / Yle

Kajaanilaisen Merja Haatajan naapuri sai neljä vuotta sitten aikaan pohdinnan painonpudotuksesta.

– Tämä naapurini harppoi pitkillä jaloillaan menemään ja minulle se ensimmäinen reissu oli aivan kamala, en jaksanut kävellä muutamaa kilometriä.

– Siellä kuitenkin raahauduin perässä tulemaan ja hiki valui. Hiljokseen on lenkkiä pidennetty, ja nyt se muutaman vuoden takaisen reissun mitta on kevyttä.

Haataja on pudottanut painoaan neljän vuoden aikana 26 kiloa, urakassaan hän on halunnut edetä rauhallisesti. Lähtöpainoaan nainen ei halua kertoa.

– Jotenkin ne kilot vain kertyivät, kun söin samaan tahtiin miehen kanssa. Mies ei lihonut, mutta minuun kiloja tarttui 40 kiloa.

Jotenkin ne kilot vain kertyivät, kun söin samaan tahtia miehen kanssa.

Merja Haataja

Alkuaikojen tärkein apuväline Merja Haatajan painonhallinnassa oli keittiövaaka.

– Punnitsin kaikki ruoka-aineet ja pidin yllä kalorikirjaa. Netti on täynnä ohjelmia, joilla voi laskea mitä mikäkin ruoka-aine sisältää. Olikin yllätys huomata ne kalorimäärät. Vuoden ajan punnitsin kaikki ruokani, sanoo Merja Haataja.

Ihminen valehtelee parhaiten itselleen

Ennen kaupunkiin muuttoaan maatilalla ikänsä asunut Merja Haataja sai painonsa pysymään kurissa maaseudun töillä.

– Ruumiillisen työn tekeminen piti painonhallinnassa. Kaupunkiin muuttaessa kilot kertyivät ja puntari näytti liikaa. En osannut liikkua ja liikunnalliset harrastukset olivat täysin vieraita. Jumpista ja kuntosaleista ei ollut mitään tietoa, enkä ollut kuullutkaan niistä.

Painonhallinnan suhteen ihminen on Haatajan mukaan hyvä huijaamaan itseään, vaikka peilistä katsoisi kuinka lihava omakuva.

– Sitä vaan ostaa pikkuhiljaa isompaa ja isompaa vaatetta. Lihomista ei vain myönnä itselleen. Niin on myös toisin päin, laihtumistakaan ei meinaa uskoa. 

Sitä vaan ostaa pikkuhiljaa isompaa ja isompaa vaatetta.

Merja Haataja

Iso ylipaino oli Merja Haatajan mukaan syy moneen hänen kärsimäänsä sairauteen, vaikka sitä ei kukaan hänelle myöntänytkään.

– Ylipaino on ehdottomasti syyllinen sappikivitautiin. Se pysäytti toden teolla, kun puhuttiin vaikeasta taudista. Pahin kohtaus kesti vuorokauden, muistelee Haataja.

Sappikivet, nivelet ja kovilla ollut keho kiittää

Enää Merja Haataja ei punnitse ruokiaan, sillä vuodet ovat opettaneet mitä keho kaipaa ja mitä voi syödä.

– Tykkään esimerkiksi marjoista ihan mahdottomasti, niillä menee ohi myös pahin makean nälkä. Herkuttelu ei kuulu edelleenkään elämääni.

Erityisen iloinen kajaanilainen on uusista liikunnallisista harrastuksistaan, joiden johdosta vaatekoot ovat menneet uusiksi ja hoikempi olemus on tuonut itseluottamusta. Kolmen lapsen äiti pystyy liikkumaan niin paljon kuin tahtoo.

– Otan lapset mukaan, me liikumme ja muun muassa hiihdämme yhdessä. Sohva ei kiehdo enää samalla tavalla kuin ennen.

Oli ehkä paras tunne saadessani tilata kymmenen numeroa pienempiä työvaatteita.

Merja Haataja

– Lisäksi kärsimäni vaivat ovat parantuneet tai ainakin oireet ovat helpottuneet muun muassa siksi, että osaa syödä säännöllisesti.

Merja Haatajan itseluottamus nousee samaa tahtia, kun puntarissa lukemat tippuvat. Myös vaatekoot ovat menneet uusiksi.

– Oli ehkä paras tunne saadessani tilata kymmenen numeroa pienempiä työvaatteita. Muutenkin tuntuu, että voin kohdata asiakkaan paremmin. En ymmärrä mistä se tunne tulee, että pystyy luottavaisemmin kertomaan asiansa ja ne menevät paremmin perille.