1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

KRP: OP-Pohjolan häirintää tutkitaan törkeänä tietojärjestelmän häirintänä

OP-Pohjola on tehnyt rikosilmoituksen sen verkkopalveluihin kohdistuneista palvelunestohyökkäyksistä. KRP:n mukaan asiaa tutkitaan laajalla rintamalla. Poliisi on tutkinnasta toistaiseksi vaitonainen.

talous
Tietoiikennejohtoja.
Yle

Keskusrikospoliisi tutkii OP-Pohjolaan kohdistuneita verkkopalveluiden palvelunestohyökkäyksiä tietojärjestelmän häirintänä, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Timo Piiroinen.

– Töitä tehdään monella rintamalla. Valitettavasti en pysty lausumaan mitään täsmällistä tutkinnallisista syistä, sanoi puhelimitse perjantaina puolenpäivän jälkeen tavoitettu Piiroinen.

OP-Pohjola on tehnyt rikosilmoituksen sen verkkopalveluihin kohdistuneista palvelunestohyökkäyksistä. Ensimmäinen hyökkäys tehtiin keskiviikkona. Tekijät eivät ole tiedossa, sillä hyökkääjät ovat ilmeisesti käyttäneet vääriä lähdeosoitteita.

Häiriökuormitusta pankin sivuille on tullut sekä Suomesta että ulkomailta. Käyttöön on luultavimmin valjastettu etänä sivullisten tietokoneita OP-Pohjolan ruuhkauttamiseksi.

– Tämä hyökkäys tulee monesta suunnasta. Tekijät ovat komentamassa bottiverkkoa, joten useasta suunnasta tuleva tietoliikenne ei kerro paljoakaan tekijöistä.

KRP:n mukaan tietojärjestelmän häirintää tutkitaan yhdessä asianomistajan eli OP-Pohjolan kanssa ja Viestintäviraston alaisen kyberturvallisuuskeskuksen kanssa.

– Tietoomme ei ole tullut, että olisi kysymys mistään kiristystapauksesta, sanoo kyberturvallisuuskeskuksen tilannekeskusryhmän päällikkö Antti Kiuru.

Myös Nordea kertoi perjantaina hitaudesta ja häiriöistä verkkopalvelussaan. Pankki ei vielä tiedä vian syytä.

– Nordea ei ole tutkinnassa mukana tällä hetkellä. Siitä en pysty enempää sanomaan, toteaa Piiroinen.

Lue seuraavaksi