1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Asiantuntija: Palvelunestohyökkäykset lisääntyvät – "Kilpajuoksua pankkien ja kyberhyökkäyksiä tekevien välillä"

Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professorin Jarno Limnéllin mukaan finanssiryhmä OP-Pohjolaa kohtaan tehtyyn palvelunestohyökkäykseen voi olla syynä ilkivalta ja julkisuudenhalu.

Kotimaan uutiset
Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnell.
Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnell.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll uskoo, että erilaiset palvelunestohyökkäykset lisääntyvät kuluvana vuonna. Hänen mukaansa myös entistä vakavammat ja järjestelmiin kohdistetummat hyökkäykset ovat kasvussa.

OP-Pohjolaan kohdistui uudenvuodenaattona keskiviikkona palvelunestohyökkäys. Finanssiryhmän mukaan palvelunestohyökkäykset jatkuvat edelleen.

– Viime aikoina palvelunestohyökkäyksiä on ollut runsaasti ja ne tuntuvat ajoittuvan joulun pyhiin, Limnéll sanoo.

Hänen mukaansa yhtenä syynä finanssiryhmä OP-Pohjolaa kohtaan tehtyyn palvelunestohyökkäykseen voi olla ilkivalta ja julkisuudenhalu. Mikään ryhmittymä tai henkilö ei ole julkisuudessa ilmoittautunut tekijäksi, Limnéll sanoo. Hänen mukaansa se pakottaa miettimään myös muita mahdollisia tekijöitä, kuten kyberrikollisia. Limnéll ei myöskään sulkisi pois mahdollisuutta, että useita päiviä kestäneiden hyökkäysten tekijäksi osoittautuisi vieras taho, kuten toinen valtio.

– Vieras taho voi yrittää testata suomalaisen kriittisen infrastruktuurin toimintaa ja sietokykyä. Miten Suomi ja suomalaiset tällaisessa asiassa toimivat ja keskenään viestivät.

Palvelunestohyökkäyksellä tarkoitetaan tilannetta, jossa yhteen verkkopalveluun ohjataan valtava määrä liikennettä. Se puolestaan voi ruuhkauttaa palvelun ja kaataa järjestelmän lopulta kokonaan.

– Luonnollisesti on aivan eri asia, että hyökkääjä pääsisi tunkeutumaan palveluun sisälle ja siitähän tässä tapauksessa ei ole kyse, hän sanoo.

Asiakkaan rahat turvassa

Limnéllin mukaan asiakkaat voivat olla turvallisin mielin, jos ovat pankkipalvelua käyttäneet palvelunestohyökkäyksen aikana. Hän sanoo, että finanssiala on ottanut tietoturvaan liittyvät asiat yleensä vakavasti.

Hän kuvailee nykyistä tilannetta jatkuvaksi kilpajuoksuksi pankkien ja erilaisia kyberhyökkäyksiä tekevien välillä. Hänen mukaansa esimerkiksi valtionhallinnon ja yritysten on mietittävä yhä tarkemmin, miten toimia vastaavanlaisen hyökkäyksen ilmetessä.

– Mikäli ihmiset eivät pääse pitkään aikaan omiin rahoihinsa käsiksi niin siinä voi tietyllä tavalla luottamus suomalaiseen tietoyhteiskuntaan rapautua. Siinä mielessä näitä tapauksia on pidettävä vakavina ja tuomittavina, hän sanoo.

Lue seuraavaksi