Ruotsin sähkönkulutus alimmillaan 30 vuoteen – silti ydinvoimalat tuottavat täydellä teholla

Energia-asiantuntijan mukaan ydinvoimaloita on järkevää käyttää, kun ne kerran on rakennettu. Asiantuntija arvelee silti Vattenfallin harmittelevan ydinvoimaloihin tehtyjä investointeja.

talous
Oskarshamnin ydinvoimala.
Oskarshamnin ydinvoimala.Janerik Henriksson / SCANPIX / EPA

Ruotsin sähkönkulutus oli viime vuonna alimmillaan lähes 30 vuoteen. Sähkönkulutus oli viimeksi yhtä vähäistä vuonna 1986.

Tänä vuonna sähkönkulutuksen vähäisyyttä selittävät epätavallisen lämmin sää sekä teollisuuden matalasuhdanne. Monet suuryritykset ovat supistaneet tuotantoaan, kertoo sähköntuottajien järjestö Svensk Energi.

Kulutuksen vähäisyydestä huolimatta energiantuotantolaitokset toimivat täydellä teholla. Ruotsista viedään siis paljon sähköä ulkomaille.

Esimerkiksi Vattenfall-yhtiön ydinvoimalat tuottavat tällä hetkellä sähköä niin paljon kun niistä saadaan irti.

Sanomalehti Svenska Dagbladetin (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa energia-asiantuntija Tomas Kåberger pohtii, mikä selittää ydinvoimayhtiöiden toimintaa. Kåbergerin mukaan yksi selittävä tekijä on Ruotsin uuden hallituksen linjaus pyrkiä korvaamaan ydinvoimaa uusiutuvalla energialla. Ydinvoimaloiden käyttäminen on järkevää niin kauan kuin ne ovat olemassa, kunhan turvallisuus pidetään mielessä, Kåberger sanoo.

Vattenfall on myös tehnyt voimaloilleen suuren, 21 miljardin kruunun eli noin 2,2 miljardin euron modernisointityön viimeisten kymmenen vuoden aikana.

- Uskon, että Vattenfallissa harmitellaan sitä, että investointipäätös tehtiin siinä uskossa, että sähkön hinta pysyy paljon korkeammalla kuin mitä on tapahtunut. Samaan aikaan projektien hinta on noussut ja ne ovat vieneet enemmän aikaa kuin oli suunniteltu, Kåberger analysoi.

Maailmanlaajuisesti tuuli- ja aurinkoenergian hinnat ovat laskeneet dramaattisesti. Jos tälllä hetkellä halutaan rakentaa uutta sähköntuotantokapasiteettia, halvimmaksi tulevat maalle rakennettavat tuulivoimalat, Kåberger sanoo.