Hyppää sisältöön

Työt tökkivät – lihominen haittaa joka neljännen keski-ikäisen työntekoa

Tuore väitöskirja paljastaa karun totuuden keski-ikäisten kunnosta: suomalaiset lihovat silmissä. Työpaikoilla on suuri rooli työntekijöiden hyvinvoinnin parantamisessa.

Kuva: Jessica Edén / Yle

– Keski-iässä painonnousu on todella tavallista. Suurella osalla se nousee jonkin verran ja neljäsosalla niin merkittävästi, että sillä on vaikutusta työkykyyn, sanoo väitöstutkimuksen tehnyt työterveyslääkäri, lääketieteen lisensiaatti Eira Roos.

Väitöstä varten tutkittiin Helsingin kaupungin työntekijöiden terveyttä 2000-luvun alusta alkaen seitsemän vuoden ajan.  Laajaan Helsinki Health Study- tutkimukseen osallistui kaupungilta 7000 työntekijää.

Kyselytutkimuksessa kerättiin tietoa työntekijöille tehdyistä terveystarkastuksista ja yhdistettiin niitä Helsingin kaupungin sairauspoissaolorekisteriin ja Eläketurvakeskuksen työkyvyttömyyseläkerekisteriin.

Arkea helpottavat asiat passivoivat

Maailmanlaajuinen lihavuusepidemia alkoi 80-luvulla. Monet keksinnöt tehdään nykypäivänä helpottamaan ihmisten raskasta arkea. Ihan tavallinen kaukosäädin on hyvä esimerkki passivoivasta keksinnöstä.

– Arkiaktiivisuus on vähentynyt paljon, mutta työelämästä löytyy myös joitain altistavia tekijöitä. Yötyö, epäsäännöllisyys ja vaikkapa lounastaukojen väliin jättäminen kiusaavat työväestöä ja lisäävät painonnousun riskiä, kertaa Roos.

Hyvinvointipallo työnantajalle

Ihminen viettää kolmasosan arjestaan työpaikalla ja siksi työnantajalla on iso rooli työkyvyn ylläpitämisessä. Työterveyslääkäri peräänkuuluttaa aktiivisuuden lisäämistä, kiireen helpottamista, kunnollisia lounastaukoja ja lepoa myös työpaikoilla.

– Olisi hyvä, jos joskus mietittäisiin, voitaisiinko pitää kävelykokouksia tai sijoittaa vaikkapa portaikkoon ne kiinnostavat asiat, jotta ihmiset välttäisivät hissiä. Toisaalta taas mahdollisuus riittävään lepoon fyysisesti raskaassa työssä olisi tärkeää ja samalla se edistäisi työntekijöiden hyvinvointia, Roos pohtii.

Keski-ikäiset liikkuvat vaihtelevasti

Tutkimus osoitti, että liikunnan harrastaminen ja terveyden ylläpitäminen on keski-ikäisten keskuudessa hyvin vaihtelevaa.

– Osa ihmisistä liikkuu tavoitteellisesti, joskus jopa liiankin. Sitten on tämä vastakkainen porukka, jolla ei elämän tilanteen vuoksi ole mahdollisuutta kuntoilla ja täten huolehtia itsestään, Roos kertaa.