1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsin moskeijat poliisin tehostettuun valvontaan – "Pidämme tapahtumia vakavina"

Islamilaiset järjestöt ja yhdistykset aikovat järjestää mielenilmauksia Tukholmassa, Göteborgissa ja Malmössä perjantaina.

Poliisiviranomainen kuvasi tapahtumapaikkaa moskeijassa Eslövissä 29. joulukuuta 2014. Kuva: Drago Prvulovic / AFP / Lehtikuva

Ruotsin poliisi aikoo tehostaa maan moskeijoiden valvontaa, Ruotsin tiedotusvälineet kertovat. Syynä on kolme lyhyen ajan sisällä tehtyä tuhopolttoyritystä.

– Pidämme tapahtumia vakavina ja luulemme, että monet tapaukset eivät edes tule tietoomme, virkaatekevä poliisiylijohtaja Mats Löfving sanoo sanomalehti Dagens Nyheterissä (siirryt toiseen palveluun).

Moskeijoita on yritetty joulun- ja uudenvuodenpyhien aikana polttaa Eslövissä, Eskilstunassa ja Uppsalassa. Poliisi yrittää nyt estää tuhopolttoja kolmella tapaa.

– Hyvin lyhyellä tähtäimellä olemme kehottaneet kaikkia poliiseja valvomaan tämäntyyppisiä rakennuksia erityisesti. Aiomme myös pikaisesti aloittaa vuoropuhelun moskeijoiden edustajien kanssa. Lisäksi aiomme asettaa tämäntyyppiset tapahtumat ensisijalle yhteistyössämme turvallisuuspoliisin kanssa, Löfving sanoo Ruotsin Radiossa (siirryt toiseen palveluun).

Löfving huomauttaa, että on helppo ajatella, että tuhopoltot ovat järjestettyjä ja suunnitelmallisia, mutta niiden ei tarvitse olla sitä.

– Takana voi olla mitä tahansa nuoruuden typeryydestä ja poikien kepposista hyvin harkittuun ja ideologiseen toimintaan.

Islamilaiset järjestöt ja yhdistykset aikovat järjestää mielenilmauksia Tukholmassa, Göteborgissa ja Malmössä perjantaina. Iskulauseena on: "Älä koske minun moskeijaani". Mukana on kolmisenkymmentä tahoa.