Pakolaisten syömälakko Ruotsissa ohi – pääsevät kolmen kuukauden kuluttua muualle

Östersundin Grytanin vastaanottokeskus on entinen armeijan tukikohta. Se sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Östersundin kaupungista.

Ulkomaat
Kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Ruotsin Östersundin vastaanottokeskukseen sijoittamistaan vastustaneet turvapaikanhakijat ovat lopettaneet syömälakkonsa, Ruotsin tiedotusvälineet kertovat. Kolmisenkymmentä lähinnä Syyriasta ja Irakista kotoisin olevaa turvapaikanhakijaa kieltäytyi poistumasta heitä kuljettaneesta bussista.

Maahanmuuttovirasto on tavannut turvapaikanhakijoita perjantaina, ja sen jälkeen kaikki ovat poistuneet bussista vastaanottokeskukseen ja suostuneet jäämään sinne.

– Meille on luvattu, että kolmen kuukauden kuluessa voimme muuttaa vastaanottokeskuksesta asuntoihin, pakolaisten edustaja Moaweyh Ramley sanoo Dagens Nyheterissä (siirryt toiseen palveluun).

Maahanmuuttoviraston Östersundin yksikönjohtajan mukaan ratkaisuun pääsy ei edellyttänyt erityiskohtelun lupaamista pakolaisille.

– Tässä tilanteessa uskomme, että voimme järjestää heille jotakin muuta kolmessa kuukaudessa, yksikönjohtaja Jörgen Leding sanoo yleisradioyhtiö SVT:ssä (siirryt toiseen palveluun).

Pakolaiset protestoivat Östersundissa Ruotsissa.
Turvapaikanhakijat vastustivat sijoittamistaan Östersundin vastaanottokeskukseen. Svt

Pakolaisten edustajan mukaan he vastustivat Östersundin vastaanottokeskukseen jäämistä pääasiassa, koska he haluavat integroitua ruotsalaiseen yhteiskuntaan ja opetella ruotsin kieltä. He toivoivat alun perin pääsyä Tukholmaan, Göteborgiin tai Malmöhön.

Östersundin Grytanin vastaanottokeskus on entinen armeijan tukikohta. Se sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Östersundin kaupungista.

Ruotsiin tuli viime vuonna noin 81 000 turvapaikanhakijaa, Ruotsin Maahanmuuttovirasto kertoo (siirryt toiseen palveluun). Elokuussa ja syyskuussa tulijoita oli 2 000 päivittäin. Ruotsi myönsi oleskeluluvan 33 500 ihmiselle. Suurin osa heistä on kotoisin Syyriasta.