1. yle.fi
  2. Uutiset

Oulussa kova hinku vauvauintiin

Oulu varautuu jälleen nettiryntäykseen, kun kevään vauvauintipaikat jaetaan kaupungin nettisivujen kautta Loppiaisen jälkeen. Palvelun pelätään tukkeutuvan välillä, kun nettivarauksia ryhdytään ottamaan vastaan keskiviikkoaamuna.

terveys
- Vauva rakastaa veden alla olemista, kertoo uimaopettaja ja projektisuunnittelija Tuija Pohjola.
lukijakuva, Karina Prikhodko

Projektisuunnittelija Tuija Pohjosen mukaan puhelinilmoittautumisia ei ole otettu vastaan vuosikausiin, sillä netti-imoittautuminen on todettu menetelmistä tasapuolisimmaksi.

– Emme vastaa puhelimilla tai sähköposteilla. Tämä on reilu peli, kaikki ovat samanarvoisessa asemassa päästä ryhmiin.

Nettiruuhkia odotetaan kahdelle peräkkäiselle aamulle, sillä torstaina täytetään 4-6-vuotiaitten ja aikuisten alkeis- ja tekniikkakurssit samalla periaatteella.

Ruuhkien jälkeenkin voi yrittää ilmoittautumista, sillä päällekkäiset varaukset puretaan pois mahdollisimman nopeasti.

– Joskus sama nimi on talletettu kuusi tai seitsemän kertaa. Kun päällekkäisyydet poistetaan, voi hyvinkin vapautua paikkoja!

Aika pienenä voi aloittaa

Vauvauimakoulu vaatii ikää vähintään kolme kuukautta ja painoa viisi kiloa. Molempien kriteerien tulee täyttyä. Aluksi totutellaan vanhempien kanssa veteen ja pian jo sukelletaan veden alle.

Sukeltaminen on turvallista, sillä vauvoilla niinkutsuttu primitiiviheijaste, joka sulkee kurkunpään veden tullessa kasvoille. Joskus hengitys sulkeutuu vastaavasti myös ulkona kovassa tuulessa.

– Minulla nuorin, joka on oppinut alkeis-selkäuinnin, oli reilun kaksivuotias, Tuija Pohjola kertoo.

Oma lapsenlapseni näytti aina peukkua veden alla, että kaikki on hyvin!

Tuija Pohjola

– Vauvauimarit rakastavat veden alla olemista, ei niinkään pinnalla uimista. Oma lapsenlapseni näytti aina peukkua veden alla, että kaikki on hyvin!

Oulun seutukunnassa vauvauintirymiä perustetaan runsaasti: Raksilassa kahdeksantoista, kuusi keskiviikkona, samoin lauantaina ja hieman isommille sunnuntaina. Vuodesta kolmeen ikäisille tarjotaan jo alkeisuimaharjoitteita perheuintiryhmissä. Sunnuntaiaamujen kuusi uintiryhmää soveltuvat myös niille, jotka eivät vauvauinneissa ole käyneet.

Lisäksi vauvauintiryhmiä perustetaan Vesi-Jatulissa, Kempeleessä ja Edenissä.

Lue seuraavaksi