1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Asuntojen tarjouskauppa jakaa välittäjien mielipiteet

Kiinteistöjen myyntiin rynnistänyt tarjouskauppa herättää ristiriitaisia tunteita. Toisilla välittäjillä se toimii, toisilla ei. Kiinteistönvälittäjien mukaan tarjouskauppa ei poista oikean hinnoittelun merkitystä.

Kuva: Laura Valta / Yle

Myydäkö tarjouskaupalla, joka perustuu lähtöhintaan ja ostajien kilpailuun? Vai turvautuako perinteiseen myyntiin, jossa asunnolle asetetaan pyyntihinta, jonka pohjalta ostajat tekevät tarjouksia?

Kiinteistönvälitysfirmoissa tarjouskauppaan suhtaudutaan vaihtelevasti. Vajaa kymmenen vuotta sitten tarjouskaupan lanseeranneessa Kiinteistömaailmassa kauppamuotoa pidetään kilpailukykyisenä vaihtoehtona perinteiselle myynnille.

– Otetaan esimerkiksi rivitalohuoneistot, joita on tarjolla paljon Kajaanissa. Kun lähdetään tarjouskaupalla houkuttelevan alhaisella lähtöhinnalla liikkeelle, asunto erottuu muista samanlaisista asunnoista. Näin saadaan enemmän kiinnostusta aikaiseksi, kertoo Kiinteistömaailma Kajaani Kauppakadun yrittäjä Jarmo Kyllönen.

Myös Huoneistokeskuksella tehdään tarjouskauppaa. Kainuussa käytävä tarjousperusteinen kauppa on Huoneistokeskus AsuntoKainuu Oy:n myyntijohtaja Sari Nokkalan mukaan erittäin vähäistä.

OP Kiinteistökeskus Kainuussa tarjouskauppaa ei tehdä.

– Olen tehnyt 25 vuotta töitä tällä alalla. Olen edelleen sitä mieltä, että asunto käy parhaiten kaupaksi, kun kokenut välittäjä määrittelee kiinteistön myyntihinnan, sanoo OP Kiinteistökeskus Kainuun toimitusjohtaja Olli-Pekka Hyyryläinen.

Tarjouskauppa jakaa mielipiteet

Kiinteistömaailman Jarmo Kyllönen pitää välittäjiä edelleen arvossaan. Heidän ammattitaitoansa tarvitaan tarjouskaupassa samaan tapaan kuin perinteisessäkin kaupanteossa. Hän muistuttaa, että loppulta kiinteistön myyjällä on avaimet kädessään.

– Myös tarjouskaupassa myyjä päättää, että myykö hän asuntonsa ja millä hinnalla. Tarjouskauppa voidaan aina vaihtaa myös perinteiseen kauppatapaan, jos se ei miellytä, Kyllönen kertoo.

Tarjouskauppa voidaan aina vaihtaa myös perinteiseen kauppatapaan, jos se ei miellytä.

Jarmo Kyllönen

Esimerkiksi Oulun Kiinteistömaailmassa kaikista kaupoista 70–80 prosenttia tehdään tarjouskaupalla, mutta Kainuun myynneistä vain vajaa 10 prosenttia on tarjouskaupan tulosta. Joissakin kohteissa Kainuun Kiinteistömaailmassa tarjouskaupalla on saatu 10 prosenttia markkinoiden tasoa parempi hinta.

OP Kiinteistökeskuksen Hyyryläisen näkemyksen mukaan tarjouskauppa kolahtaa eritoten myyjän nilkkaan.

– Tarjouskaupassa lähtöhinta asetetaan noin 20 prosenttia sopivan myyntihinnan alapuolelle. Koska asuntojen kysyntää on Kainuussa vähän, voi olla ettei kohteesta saada kelvollista hintaa sen arvoon nähden, Hyyryläinen selittää.

Kysyntää on oltava, jotta tarjouskauppa toimii

Siitä välittäjät ovat samaa mieltä, että oikea hinnoittelu myy. Kiinteistömaailman tekemän selvityksen mukaan 10 prosentin liikahinta voi nostaa asunnon myyntiaikaa kolmanneksen.

Erityisesti tarjouskauppa sopii erikoiskiinteistöille, merenrantahuviloille tai yksiölle Mannerheimintiellä.

Olli-Pekka Hyyryläinen

Sekä Kyllösen, Hyyryläisen että Nokkalan mielestä tarjouskauppa soveltuu parhaiten ruuhka-Suomeen, jossa kysyntää on paljon.

– Erityisesti tarjouskauppa sopii erikoiskiinteistöille, merenrantahuviloille tai yksiölle Mannerheimintiellä. Niissä hinnat voivat nousta erittäin korkeiksi. Meillä Kainuussa tarjouskaupan riski on suuri, Hyyryläinen summaa.

– Kainuussa ei ole kohteita, jotka revittäisiin käsistä. Siksi tarjouskauppa ei oikein sovellu meille, sanoo Nokkala.