Ebolakeskusta rakennetaan Sierra Leoneen – "logistisesti kriittinen kohde"

Ebolahoitokeskuksen sydän on toimiva logistiikkayksikkö, se turvaa esimerkiksi välineidet jatkuvan riittävyyden ja toimivuuden. Toimivalla logistiikalla varmistetaan myös, että vesi juoksee sisään ja ulos. Ilman sitä hoitokeskuksen toiminta lakkaisi heti.

Kotimaa
Ebolahoitokeskusta rakennetaan
Toimiva logistiikka mahdollistaa ebolahoitokeskuksen toiminnan Sierra Leonessa.Jari Lindholm / SPR

Sierra Leonen itäosassa sijaitsevaan Konoon avautuu uusi kansainvälisen Punaisen Ristin ebolahoitokeskus. Noin 350 000 ihmisen asuinalueella Konossa on tähän mennessä yli sata ebolaan sairastunutta. Sairastumispiikki sai SPR:n tekemään päätöksen uudesta hoitokeskuksesta.

– Suomesta lähti Sierra Leoneen ennen joulua logistiikkayksikössä 18 kuutiota tavaraa. Mukana on kaikki tarvittava välineistö teltoista generaattoreihin,eli kaikki mitä tarvitaan yhden kenttäyksikön perustamiseen, kertoo logistiikkakoordinaattori Ari Mäntyvaara.

Logistiikkayksikölle on käyttöä luonnollisesti hoitokeskuksen rakennusvaiheessa. Toimettomana logistiikkayksikkö ei ole silloinkaan, kun hoitokeskuksessa hoidetaan ebola-potilaita, vaan logistiikalla varmistetaan päivittäinen toiminta.

– Hoitokeskus on logistisesti erittäin kriittinen kohde. Sen toiminta lakkaa heti, jos suojavarusteita ja hoitovälineitä ei saada jatkuvasti lisää, sanoo Mäntyvaara.

Ebolahoitokeskusta rakennetaan hyvällä tahdilla

Kansainvälisen Punaisen Ristin ebolahoitokeskusta rakennetaan niin kansainvälisten kuin paikallistenkin ihmisten voimin. Hoitokeskus rakentuu pääosin puusta, muovipressuista ja peltikatoista. Potilaiden hoitoon tarkoitetut teltat ovat sairaalatelttoja.

Mieliala täällä on hyvä, sillä kaikille on selvää mitä rakennetaan, millä välineillä ja miksi niin tehdään.

Jari Sahari

Nokialainen logistikko ja avustustyöntekijä Jari Sahari lähti Sierra Leoneen ennen joulua. Hän on yksi keskuksen rakentajista.

– Mieliala täällä on hyvä, sillä kaikille on selvää mitä rakennetaan, millä välineillä ja miksi niin tehdään. Työt etenee hyvällä tahdilla, Konosta tavoitettu Sahari kertoo.

Hoitokeskuksen toiminnan kannalta vesihuolto on tärkeä. Esimerkiksi vesilinjastojen suunnittelu ja rakennus on jo täydessä käynnissä.

– Vesilinjastoja pitää olla useampia, jotta esimerkiski desinfiointiin tarvittavaa vettä riittää kaikkialla. Myös jätevesien asianmukainen hoito on tärkeää, sanoo Sahari.

Hyvin lajiteltuja vaatteita poltettujen tilalle

Ebolahoitokeskukseen kuuluu olennaisena osana myös vaatehuolto, sillä ebolaan sairastuneiden ihmisten omat vaatteet tuhotaan polttamalla. Sitä varten keskuksen läheisyyteen kaivetaan erillinen polttokuoppa.

Vaatteet on kerätty kylmästä pohjoisesta, mutta lajittelu takaa sen, että ne ovat käyttökelpoisia myös tropiikissa.

– Avustuskuljetuksen mukana tuli myös 48 000 kiloa vaateapua. Se on hyvin lajiteltua vaatetta ja tulee potilaille ja läheisille kovaan tarpeeseen, kertoo Sahari.