1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjallisuus

"Paska kissa" ja muita klassikkoja – kirjojen nimien muokkausbuumi villitsi Facebookin

Hurjan suosion saavuttanut Vaihtoehtoinen juonitiivistelmä -tapahtuma kerää Facebookissa kirjojen nimistä tehtyjä väännöksiä ja niihin liittyviä juonikuvauksia.

Kuva: Klaudia Käkelä / Yle

Marko Kokko laski puhelimensa kädestään katsomatta, mihin sen laittoi. Siitä syntyi Vaihtoehtoinen juonitiivistelmä -niminen räjähdysmäisestä suosiosta nauttiva Facebook-tapahtuma. Tapahtuma keräsi Facebookissa kolmessa päivässä yli 17 000 osallistujaa.

Kyse on kaikessa yksinkertaisuudessaan siitä, että kirjojen kansista peitetään muutama kirjain ja keksitään syntyneelle kirjalle uusi juoni. Uusi kansi lisätään tapahtuman seinälle juonikuvauksen kera.

Puhelin peitti nimen niin, että näkyviin jäi vain "Jori".

Uuden kannen ja juonen ovat saaneet muun muassa Väinö Linnan Tuntematon sotilas, Anni Polvan kuuluisat Tiina-kirjat sekä monet elämäntapaoppaat.

– Asetin kännykkäni huolimattomasti Helena Variksen Vuori-teoksen päälle. Puhelin peitti nimen niin, että näkyviin jäi vain "Jori". Jori vei puolestaan muistoni lapsuuteen ja poikaan nimeltä Jori, joka oli  pitkä ja punahiuksinen ja paloi herkästi. Ymppäsin siihen Vuori-kirjan juonta jonkin verran ja lopputuloksen postasin Facebookiin omaksi iloksi. Vaimoni ja kirjailijakaverini syöksyivät idean kimppuun ja sillä tiellä ollaan, Kokko kertoo.

Hedelmällinen hetki

Teatteri-ilmaisun ohjaajana työskentelevä Kokko epäilee, että ilmiön leviämiseen vaikutti paljolti ajoitus. Välipäivinä monet ovat vapailla, eikä töissä käyminenkään ole yhden päivän ajan "kaikkein hedelmällisintä".

Yhdessä yössä tuli 3000 jäsentä lisää.

– Tässä myös pääsee osallistumaan, ne ei ole ainoastaan nerot jotka osoittaa tässä ylivertaisuuttaan. Tämähän on somen iso hyöty ja ilo: jokainen voi laittaa oman osuutensa. Aika huikea yhteisöllinen taideteos tästä on tulossa, Kokko iloitsee.

Julkaisujen koostamisesta on ollut puhetta ja Kokko on jo saanut yhteydenottoja asian tiimoilta. Toistaiseksi tapahtuma on kuitenkin olemassa vain sitä varten, että ihmisillä olisi hauskaa.

– Olen yrittänyt käydä läpi jokaisen postauksen, mutta yö meni nukkuessa. Yhdessä yössä tuli 3000 jäsentä lisää, joten en taida lähipäivinä saada kurottua tätä väliä umpeen, Kokko kommentoi.

Tapahtuman perustajan suosikki on Saapasjalkakissasta tehty väännös: "Paska kissa".

Pikku-Irmelin ikävä lemmikki

Tapahtuman perustajan suosikki on Saapasjalkakissasta tehty väännös: "Paska kissa". Sen vaihtoehtoinen juonikuvaus menee näin: "Pikku-Irmelin unelma toteutuu, kun mummi lahjoittaa hänelle syntymäpäivänä suloisen kisumirrin. Pian Irmelille kuitenkin paljastuu, että kissa onkin täysi paska."

Kokko itse kiinnittää erityisesti huomiota siihen, millainen uusi nimi on, miten kirjan kantta on käytetty ja millaisia yhtäläisyyksiä tivistelmällä on alkuperäiseen juoneen.

– Myös se, millä tavalla kirjaimia on piilotettu, on kiinnostavaa. On käytetty sormia, teippiä, pillereitä, vanhoja työkaluja, leegoja ja Tulitikkuja lainaamassa-teos oli lyhennetty tulitikuilla. Ihmiset alkavat nähdä vaivaa sen eteen, että myös kuva itse on taideteos, Kokko selittää.