1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lux Helsinki valaisee pääkaupungin – osallistaa yleisöä aiempaa enemmän

Loistetta tammikuun pimeyteen tuova valofestivaali Lux Helsinki osallistaa yleisöä aiempaa enemmän. Seitsemättä kertaa järjestettävällä festivaalilla nähdään yhteensä 17 valoteosta. Tapahtuma keskittyy tänä vuonna Senaatintorin ja Kansalaistorin ympäristöön.

Kotimaan uutiset
Water Light Graffiti Helsingin Rautatieasemalle tammikuussa 2015.
Yle/Tuomas Keränen

Loistetta tammikuun pimeyteen tuova valofestivaali Lux Helsinki osallistaa yleisöä aiempaa enemmän.

Meillä on täällä ainakin kolme teosta, joissa on muna mukana.

Ilkka Paloniemi

– Osallistavia teoksia enemmän kuin aikaisemmin. Osallistuvuus tarkoittaa sitä, että teos tulee hyvin lähelle ihmistä ja teoksen kanssa voi tehdä asioita. Katsomiskokemus ei ole niin etäinen kuin katsottaessa kaukaa jotain veistosta tai taulua, vaan ihminen pääsee käsin koskettamaan. Kosketus voi tehdä myös siinä teoksessa jotain, kertoo Lux Helsingin taiteellinen johtaja Ilkka Paloniemi.

Osallistuvia teoksia on muun muassa Rautatieaseman Postihallissa sijaitseva Antonin Fourneaun Water Light Graffiti -teos, jossa "vesivalograffitin" voi luoda siveltimellä tai omilla sormilla. Paloniemi mainitsee myös Torikortteleissa sijaitsevan Ville Mäkelän Vladimir-teoksen.

– Esimerkiksi Vladimir-teoksessa saa pienellä puhalluksella kaverin kasvoilmeet elämään.

Valoteoksia ympäri maailmaa

Seitsemättä kertaa järjestettävällä festivaalilla nähdään yhteensä 17 valoteosta suomalaisilta ja kansainvälisiltä valo- ja mediataiteilijoilta. Tapahtuman painopistettä on myös muutettu aikaisemmista vuosista. Tänä vuonna festivaali keskittyy pääosin Senaatintorin ja Kansalaistorin ympäristöön.

Hauskuutta ei ole myöskään unohdettu, kun valofestivaalia järjestetään.

– Huomasimme yhtäkkiä, että meillä on tällainen munateema. Meillä on täällä ainakin kolme teosta, joissa on muna mukana. Se oli ihan ajattelematon juttu, mutta tällaista hauskuutta löytyy tekemisessä, Paloniemi naurahtaa.

Kesäyö keskellä vilkasta Helsinkiä

WhiteNight Lightingin tiimi Arto Heiskanen ja Joonas Saaranen tuovat teoksellaan suomalaisen yön keskelle vilkkainta Helsinkiä. Yötön yö -teos on sijoitettu Musiikkitalon lasikulmaan Mannerheimintien viereen.

Yöttömässä yössä on rauhallinen tunnelma ja sen me haluamme välittää.

Arto Heiskanen

– Haluttiin muistuttaa synkkänä hetkenä ihmisiä siitä mikä on kohta kuitenkin tulossa, eli se valoisa ja kesäinen yö. Teos on rauhallinen, koska nykyään kaikkialla on hälinää ja mediatulvaa. Yöttömässä yössä on rauhallinen tunnelma ja sen me haluamme välittää. Vähän valonpilkahdusta tähän pimeään hetkeen, kertoo Arto Heiskanen teoksesta.

Viisipäiväinen, koko perheen tapahtuma käynnistyy sunnuntaina. Valoteoksia pääsee ihmettelemään ilmaiseksi.

Lue seuraavaksi