1. yle.fi
  2. Uutiset

Antikvariaatit säilyvät, mutta muoto muuttuu – nettimyynnin osuus kasvaa

Antikvariaatit vähenevät, mutta yrittäjät uskovat alan säilyvän. Divarit kuitenkin muuttuvat, eikä pelkällä kirjamyynnillä enää välttämättä pärjää. Myös nettiin on mentävä.

talous
Mies järjestelee kirjoja divarissa
Paula Koskinen / Yle

Antikvariaattien määrä on vähentynyt jatkuvasti, mutta yrittäjät vakuuttavat alan säilyvän. Tällä hetkellä Suomessa toimii noin 100 antikvaarista kirjakauppaa. Niiden liikevaihto on vajaa 10 miljoonaa euroa.

– Ala kehittyy ja muuttuu, mutta kyllä antikvariaatteja tulevaisuudessakin on olemassa, vakuuttaa turkulainen yrittäjä Kimmo Lampinen Antikvariaatti Arwo Paperista.

Samaa mieltä on 20 vuotta Brahen Antikvariaattia pyörittänyt Vesa Hörkkö.

– Kirjat tekevät edelleen kauppansa. Se tosin vaatii sen, että tarjotaan laatukirjoja, Hörkkö sanoo.

Viime viikolla eräs skottilainen tilasi Viipurin margariinitehtaan asiakirjoja 30-luvulta.

yrittäjä Kimmo Lampinen

Asiakaskunta kansainvälistyy

Suomen Antikvariaattiyhdistyksen tekemän jäsenkyselyn mukaan divarinpitäjät näkevät tulevaisuuden epävarmana. Kivijalkakauppojen myynti on vähentynyt, mutta verkkokauppa puolestaan kasvanut. Esimerkiksi Kimmo Lampisen divarin liikevaihdosta jo yli puolet tulee nettikaupasta.

Netin ansiosta antikvariaatit myös kansainvälistyvät ja asiakaskunta laajenee.

– Kaukaisin vakioasiakkaani on Uudesta-Kaledoniasta. Ja viime viikolla eräs skottilainen tilasi Viipurin margariinitehtaan asiakirjoja 30-luvulta, Lampinen kertoo.

Mies lajittelee valokuvia
Pelkät kirjat eivät yrittäjä Kimmo Lampisen mukaan enää riitä. Antikvariaattiin on kirjojen ohelle tullut muun muassa vanhoja valokuvia, kortteja ja muuta keräilytavaraa.Paula Koskinen / Yle

Toinen suurista muutoksista on se, ettei pelkkä kirjamyynti välttämättä enää riitä. Monet antikvariaatit myyvät kirjojen ohella esimerkiksi keräilytavaraa, kuten postikortteja.

Yksi divareita auttavista tekijöistä on se, että kirjojen kierto kirjakaupassa on nopeutunut.

– Meille tulee paljon kysymyksiä kirjoista, jotka on kaupoista myyty loppuun. Siinä on antikvariaateille yksi mahdollisuus, Vesa Hörkkö sanoo.

Lue seuraavaksi