Seurankipeä citymetso pakkautuu jo seuraksi lumitöihin

Lokakuussa suomussalmelaisella huoltoasemalla päivät pitkät vetelehtivä metso kärkkyi terassiaidalla istuen munkkikahveja. Nyt metso on osallistunut jo lumitöihinkin.

luonto
Kalle Mähönen ja metso lumitöissä.
Helena Sirviö

Suomussalmen citymetso on viihtynyt jo useita päiviä Kaljuskylän alueella, jossa utelias koukkunokka näyttää muuttuneen entistä tuttavallisemmaksi omakotialueen asukkaita kohtaan. Kalle Mähönen sai metson seurakseen perjantaiaamuna ollessaan lumitöissä talonsa pihalla.

– Metso tarkkaili minua tunnin, kun lakaisin lunta, se oli koko ajan vain metrin päässä eikä välittänyt mitään liikkeestä, vaikka heiluin harjan kanssa ihan vieressä, Kalle Mähönen nauraa.

Mähönen katseli maata nokkivaa lintua ja päätti tarjota sille auringonkukansiemeniä.

– Annoin kourallisen siemeniä, ettei linnulle tulisi ylensyöntiä, ja hyvin ne kelpasivat sille. Se nokki myös hiekoitushiekkaa.

Aiemmin metso on kytännyt munkkikahveja ja vieraillut myös suomussalmelaisen huoltamoyrittäjän kotona ja istahti sielläkin talon terassille tarkkailemaan, mitä isäntäväki sisällä puuhaili.

Mieltynyt kainuulaiseen puheenparteen

Tunnin pihatöiden aikana Kalle ehti hyvin avata sanaista arkkuaan vieraalle, joka on jo useana päivänä hiipparoinut lähitalojen pihoilla. Eräänä päivänä se oli lehahtanut pikkulinnun tavoin erään talon tv-antennin nokkaan kököttämään.

Metso tv-antennissa
Helena Sirviö

– Minä sitten höpötin sille, ja se näytti siltä kuin se olisi oikein seurannut puhetta. Se näytti siltä, että se suorastaan nautti ihmisen lähellä olosta. Kun tulin sisälle ja katsoin hetken päästä ulos, metso oli hävinnyt.

– Ennen vanhaan, minun lapsuudessani metsälinnun pihaan ilmestyminen tiesi pahoja enteitä, mutta täällä se on ollut tuttu näky jo usean kuukauden ajan, eikä mitään kummempaa ole sattunut, 91-vuotias Mähönen kertoo.

Ehkäpä juttukaverin puute ajoi seurankipeän otuksen etsimään seuraa vanhasta kantapaikastaan Teboililta, jossa juttuseura taitaa olla terassikauden jälkeen tosin hieman kortilla.