Hyppää sisältöön

Vares-elokuvan konna: Särmikästä hahmoa on nautinnollista näytellä

Kokkolan kaupunginteatterin syksyllä jättänyt Jarmo Perälä näyttelee yhtä Turun alamaailman hahmoista uudessa Vares-elokuvassa Sheriffi. 7. tammikuuta ensi-iltansa saava Sheriffi on jo yhdeksäs Vares-elokuva. Pääosassa jatkaa Antti Reini.

Jarmo Perälä ja Jasper Pääkkönen Kuva: Solar Films

Vares - Sheriffi perustuu kirjailija Reijo Mäen samannimiseen teokseen. Antti Reinin lisäksi elokuvassa näyttelee liuta tunnettuja kotimaisia näyttelijöitä Jasper Pääkkösestä Jukka-Pekka Paloon ja Ilkka Heiskasesta Jukka Puotilaan.

Elokuvassa liikutaan Turun alamaailmassa, jossa elää runsaasti värikkäitä hahmoja, kuten kokkolalaisen Jarmo Perälän näyttelemä Räihä.

– Seppo Räihä tekee ensin ja ajattelee sitten. Hän on kuitenkin omalla tavallaan herkkävaistoinen kunnian mies. Oli herkullista päästä näyttelemään Räihää, Jarmo Perälä iloitsee.

Vaikka Räihä ei Sheriffin rikollisgalleriassa olekaan väkivaltaisimmasta päästä, Perälälle kokemus oli antoisa.

– On se nautinnollista niin leffassa kuin teatterissakin näytellä vähän särmikkäämpää kaveria kuin sitä prinssiä, joka tulee trikoissaan herättämään Prinsessa Ruususen, Jarmo Perälä kertoo.

Sheriffi on suoraviivainen ja rankka elokuva, aika kieroa huumoriakin sisältävä pläjäys. Että tykkäsin kovasti.

Jarmo Perälä

Suoraviivaista toimintaa

Toimintaelokuvien ystäväksi tunnustautuva Jarmo Perälä näki Sheriffin ensimmäistä kertaa kotikaupungissaan Kokkolassa joulukuussa. Ja piti näkemästään.

– Sheriffi on suoraviivainen ja rankka elokuva, aika kieroa huumoriakin sisältävä pläjäys. Että tykkäsin kovasti.

Pitkän Vares-sarjan aikana ikärajakäytäntö Suomen elokuvateattereissa on ehtinyt muuttua, mutta Sheriffi on silti ensimmäinen Vares-filmi, joka on saanut ikärajan 16.

– On se tietyllä tavalla raaempi ja suoraviivaisempi kuin aiemmat Varekset, joten eiköhän K16 ole ihan ok, Jarmo Perälä sanoo.

Elokuvaura urkenemassa

Sheriffin on ohjannut Suomessa melko tuntematon, Saksassa asuva Hannu Salonen. Berliinin elokuva-akatemiassa opiskellut Salonen on ohjannut 26 pitkää elokuvaa, useita lyhyempiä elokuvia sekä muun muassa saksalaisia poliisisarjoja.

Ohjaajasta Jarmo Perälällä on pelkkää hyvää sanottavaa.

– Salosen Hannu on ohjaajana erittäin tarkka ja vaativa, mutta näyttelijälle tilaa antava. Ja mikä tärkeintä, hänellä on hieno huumorintaju.

Perälä jätti syksyllä vakanssinsa Kokkolan kaupunginteatterissa ja siirtyi freelanceriksi. Yksi muutokseen vaikuttaneista asioista oli halu keskittyä elokuvauraan.

– Kun on kiinnitettynä teatteriin, on vaikea ottaa vastaan filmirooleja pelkästään aikataulusyistä. Toivon, että tämä leffa toimii käyntikorttina, eli tämän myötä lisätyötä elokuvien ja television saralta järjestyy, Jarmo Perälä sanoo.

.
.