1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kaikki taide ei ryve lamassa: "Naivismi elää kultakauttaan"

Naivistinen taide on entistä salonkikelpoisempaa. Lisäksi se käy kaupaksi taloustaantumasta huolimatta. Kyllä minä naivistitaiteilijana olen onnellinen, sanoo Reijo Kivijärvi, joka piirsi Yle Uutisten pyynnöstä maalaismaiseman.

Lyijykynäpiirros
Naivistitaiteilija Reijo Kivijärvi piirtää maalaismaiseman - nopeutettuna.
Kuva: Antti Eintola / Yle
Kuva: Antti Eintola / Yle
Kuva: Antti Eintola / Yle
Kuva: Antti Eintola / Yle
Kuva: Antti Eintola / Yle

Taidemyynti- ja kehystysliikkeitä lopetetaan kiihtyvään tahtiin, liikkeiden henkilökuntaa vähennetään ja moni taiteilija tuskailee elantonsa suhteen. Naivismi elää kuitenkin Suomessa vahvaa nousukautta. 

Tamperelaisgalleria Art Pispalassa on esillä naivistinäyttely jo kahdeksantena tammikuuna peräkkäin. Kun talvisen harmaalta kadulta astuu sisään galleriaan, värit suorastaan räjähtävät silmille.

– Tämä on vuoden suosituin näyttely, tammikuun kävijät voi laskea tuhansissa. Kauppaakin on tehty joka vuosi aiempaa enemmän, galleristi Petri Nieminen myhäilee.

Yksi näyttelyn itseoppineista taiteilijoista on soinilainen Reijo Kivijärvi, jolla alkaa olla tilaustöitä melkein jo liikaa. 

– Naivismi elää kultakauttaan. Viime vuosi varsinkin meni tiukasti tilaustöitä tehdessä.

"Ihmiset haluavat tulla iloisemmalle tuulelle"

Yksi syy naivismin menestykseen taantumassakin on taideteosten yleensä pieni koko ja suhteellisen edullinen hinta.

– Kun lamasta puhutaan, niin ihmiset haluavat tulla iloisemmalle tuulelle. Ja kyllähän Naivistit Iittalassa -kesänäyttelyillä on suuri ansio siinä, että naivismi on noussut pinnalle.

Kivijärvi on ollut mukana Hämeenlinnan Iittalan kesänäyttelyissä alusta saakka. Myös monet muut taidetahot kelpuuttavat nykyään naivismia seinilleen.

– Vuosi vuodelta on arvostus kasvanut ja museotkin ovat kiinnostuneet pitämään naivistisen taiteen näyttelyitä, Kivijärvi iloitsee.

Aiheiden ja taidesuunnan valinta tulee sisältä, sydämestä, sanoo Kivijärvi, joka kuvaa etenkin 1950- ja 1960-lukujen pohjalaisia maalaismaisemia.

– Aiheet tulevat elämänkokemusten kautta. Saattaa jo lapsuudesta pulpahtaa. Autolla ajaessa voi syrjäsilmällä nähdä jonkin tapahtuman, joka on vain merkittävä äkkiä muistiin ettei se unohdu.

"Nuoretkin parit uskaltavat ostaa naivistista taidetta"

Naivismi pakenee taidesuuntana puhkiselittämistä.

– Ihan tarkkaan sitä ei voi kukaan määritellä. Se lähtee lapsenomaisesta tulkinnasta. Esimerkiksi värit ja perspektiivi eivät välttämättä ole suoraan oppikirjasta. Aiheet ovat usein iloisia, humoristisia myös, galleristi Petri Nieminen kuvailee.

Naivismissa on meneillään sukupolvenvaihdos niin ostajien kuin tekijöiden suhteen - toivottavasti. Monet taiteilijat ovat 1940-syntyneitä.

– Nuoria taiteilijoita on vähemmän kun koulutustakin on vähennetty. Toivottavasti saadaan,  ja saadaankin lisää nuorille innostusta tähän hommaan, Nieminen toivoo.

– Ennen tauluja ostivat vanhemmat pariskunnat, mutta nykyään uskaltavat nuoretkin parit ostaa naivistista taidetta, Kivijärvi kertoo omista kokemuksistaan.