Kiihkeärytminen teknotrilleri syntyi työpäivien jälkeen kirjaston rauhassa

Uudessa teknotrillerissä seikkaillaan scifi-hengessä Soheba-cityssä kyberverkoissa ja rinnakkaistodellisuuksissa. Jaakko Seppälän esikoisromaani Lemen syntyi pääosin kirjaston kahvilassa.

kulttuuri
Oululainen esikoiskirjailija Jaakko Seppälä sai ensimmäisen tietokoneensa nelivuotiaana ja aloitti ohjelmoinnin viisivuotiaana.  Nyt kolmikymppisenä hän on kirjoittanut teknotrillerin.

Oululainen Jaakko Seppälä oli nelivuotias, kun hän sai ensimmäisen tietokoneensa. Viisivuotiaana hän harrasti tietokoneohjelmointia. Nyt kolmikymppisenä hän työskentelee yrityksessä, joka suunnittelee tietoliikenneyhteyksiä erittäin vaativiin olosuhteisiin. Tämän lisäksi Jaakko Seppälä rakastaa kirjoittamista.

Nörttitaustasta, intohimosta kirjoittamiseen, päämäärätietoisesta työskentelystä ja kustantamon kannustavasta suhtautumisesta syntyi tiheärytminen teknotrilleri, joka julkaistaan tammikuussa.

– Romaani sai alkunsa muutama vuosi sitten Oriveden opiston kirjoittajalinjalla luodun novellin sivujuonteesta Soheba-citystä. Huomasin pian, että Soheba-cityn ja Lemenin maailma alkoi kiehtoa minua yhä enemmän ja se muuttuikin päätarinaksi, Seppälä kertoo.

Kirjan maailma ei ole kaukana

Scifiromaanissa seikkaillaan kyberverkoissa ja rinnakkaistodellisuuksissa.

– Monia kirjassa esiintyviä prototyyppejä on todellisuudessakin jo kehitetty, joten kirjan jutut eivät ole ihan kaukaa haettuja. Kirjassa esitän yhden skenaarion siitä, mihin kehitys voi johtaa.

Päähenkilö löytyi kadun kulmasta

Päähenkilönä on katujen koulima freelancer Nina, joka joutuu kiperän tehtävän eteen.

– Hahmo syntyi, kun aloin kuvittelemaan millaista Soheba-cityn hyvin teknillistyneillä urbanisoituneilla kaduilla näyttäisi ja minkälaisia ihmisiä siellä voisi olla. Sitten vain näin, että tuolta kulman takaa astuu tämän näköinen tyyppi.

Romaani oli alun perin novelli, mutta kustantamo rohkaisi Seppälää jatkamaan tarinaa romaaniksi asti.

– Kustantamon tuki oli hyvin tärkeää. Se antoi varmuutta siihen, mitä olen tekemässä.

Kirjasto inspiroi kirjoittamaan

Seppälä kirjoitti kirjaansa hyvin päämäärätietoisesti. Pääosin se syntyi työpäivän jälkeen Oulun kaupunginkirjaston kahvilassa läppärin ääressä.

– Kirjat fyysisinä esineinä inspiroivat minua ja virittivät minua oikeaan mielentilaan. Olen aina ihaillut hyvää tekstiä ja kirjailijoita. Kirjasto on myös työhön pakottava paikka, kotona sitä keksii aina muuta tekemistä, Jaakko Seppälä nauraa.

Keväällä luvassa lukijatapaamisia

Romaanin julkaisun kynnyksellä esikoiskirjailijan mieli on hyvä.

– Keväälle on suunniteltu kiertuetta ja esiintymisiä. On mahtava päästä vaihtamaan ajatuksia lukijoiden kanssa kirjasta. Toivoisin, että ihmiset lukisivat kirjaa niin, että eivät malttaisi sitä käsistään päästää.