Hyppää sisältöön

Facebookin roskalavaryhmissä tavara kiertää

Lahjoittaminen on erittäin helppoa, tavaran vastaanottaja hakee lahjan kotiovelta.

Rovaniemen roskalava-ryhmän Facebook-sivulla on tarjolla esimerkiksi lasten keltaiset laskettelumonot. Kuva: Johanna Sarjas / Yle

Facebookin roskalava-ryhmissä tavaran kierrätys on noussut ihan uudelle tasolle. Sivulla ilmoitetaan itselle tarpeettomasta tavarasta, ja yleensä ensimmäisenä ilmoittautunut tavaran haluaja saa esineen.

Ryhmän säännöt kieltävät ostamisen, myymisen ja vaihtamisen. Tavaraa voi vain lahjoittaa.

– Asuin ennen Oulussa ja siellä vastaava ryhmä toimi oikein hyvin. Tavara kiersi, kertoo Laura Törmänen, yksi Rovaniemen fb-sivun perustajista.

Törmänen kertoo heränneensä vasta hiljattain kierrätyksen järkevyyteen "alettuaan ajattelemaan asioita vähän pitemmällä kaavalla".

Roskalava Rovaniemi+ympäryskunnat -ryhmässä on noin 12 000 jäsentä. Päivittäin sivulla voi olla toistakymmentä ilmoitusta. Sodankylässä on oma ryhmä ja Kemijärvellä toimii ryhmä nimeltä Roskalava Kemijärvi + ympäryssuot.

Tyypillisesti sivulla on tarjolla huonekaluja, vaatteita, kirjoja, lehtiä ja astioita.

Isommissa kaupungeissa roskalavoja enemmän

Roskalava-sana on osuvampi ilmaus toiminnalle isoissa kaupungeissa, joissa roskalavoja eli siirtolavoja näkee useammin.

Ryhmien jäsenet ilmoittavat roskalavaryhmissä lavojen sijainnin ja sisällön kuvalla. Kun lava on poistettu hyvän tavan mukaisesti myös siitä ilmoitetaan.

Lapissa roskalavoja näkyy kaduilla harvemmin, mutta silloin tällöin taloyhtiöt ja isot organisaatiot tilaavat siirtolavoja muutamaksi päiväksi esimerkiksi remonttien ajaksi.

.
.