Tuomioja arvostelee Venäjä-pelkojen lietsontaa

Ulkoministeri Erkki Tuomioja moittii, että Suomessa on käytetty paljon harhaanjohtavia puheenvuoroja ja luotu määrätietoisesti uhkakuvaa Venäjästä.

Kotimaa
Erkki Tuomioja radion vieraana 2. tammikuuta.
Erkki Tuomioja radion vieraana 2. tammikuuta.Yle

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) sanoo, ettei yllättynyt Yle Uutisten perjantaina julkaisemasta kyselystä, jonka mukaan mukaan valtaosa suomalaisista pitää Venäjää epätodennäköisenä turvallisuusuhkana.

– Minusta tämä kuvastaa sitä, että suomalaisilla on aika terve käsitys asioista huolimatta siitä, että paljon käytetään tällaisia hälyttäviä ja harhaanjohtaviakin puheenvuoroja, mutta niiden läpi kyllä nähdään, eikä niiden perässä juosta, Tuomioja sanoi.

– Kun katsoo vaikka iltapäivälehdenkin otsikoita, niin kyllähän siitä voi joku olla sitä mieltä, että pelottelukampanjaahan tässä tehdään, hän tarkensi.

Tuomioja ei kuitenkaan halunnut antaa esimerkkejä tapauksista, joissa Venällä olisi erityisesti peloteltu.

– Jokainen voi itse arvioida tällaisia yksittäisiä puheenvuoroja tai kirjoituksia, hän vastasi.

"Kaikkeen pitää varautua"

Yle Uutisten kyselyn mukaan vain kolmannes suomalaisista pitää melko tai erittäin todennäköisenä, että Venäjä uhkaisi Suomen turvallisuutta lähitulevaisuudessa. Yli 60 prosenttia suomalaisista pitää kyselyn perusteella Venäjän Suomelle aiheuttamaa turvallisuusuhkaa epätodennäköisenä.

– Ehkä se on yllätys niille, jotka ovat koettaneet määrätietoisesti luoda tällaista uhkakuvaa, Tuomioja sanoi perjantaina Yle Radio Suomen Ajantasassa.

– Tietynlainen nopeus ja historiattomuus ovat nykyisen tiendonvälityksen yksi ongelma. Emme voi käsitellä Suomen asemaa koskevia kysymyksiä, jossei tunneta historiaa ja osata tehdä vertailuja siihen, miksi Suomi ja Ukraina ovat erilaisia valtioita erilaisessa asemassa, hän pohti ohjelmassa.

Tuomioja korosti, että kaikkeen pitää silti varautua. Hän listasi, että Suomi on EU:n jäsen, Naton kanssa ollaan kumppanuusyhteistyössä, Ruotsin kanssa yhteistyö tiivistyy ja omasta puolustuksesta on huolehdittu.

– Suomen varautuminen on hyvä ja meidän peruslinjauksemme on kestävä, Tuomioja summasi.

– Meidän täytyy huolehtia siitä, että Suomi ei kenenkään silmissä näyttäydy maana, joka olisi jollekin kolmannelle maalle, Venäjälle tai kenellekään, sotilaallinen uhanaihe.