VM:n supervirkamies jättäisi leikkauslistat poliitikoille

Julkisen talouden ja erityisesti veropolitiikan alivaltiosihteeriksi valtiovarainministeriöön siirtyvän Timo Viherkenttä toivoo, että julkista taloutta voidaan tasapainottaa mieluummin rakenteita uudistamalla kuin menoja leikkaamalla. Viherkenttä karsisi myös nykyisiä verovähennyksiä. Menojen leikkauslistat hän jättäisi poliitikkojen tehtäväksi.

politiikka

Tammikuun puolivälissä valtiovarainministeriöön palaava Timo Viherkenttä valmistautuu jo seuraavan hallituksen evästämiseen.

Hän neuvoo poliitikkoja katsomaan riittävän pitkälle tulevaisuuteen. Pahin virhe olisi jatkaa vanhaa jakopolitiikkaa.

– Ehkä sellaisten yksittäisten pienten etujen ripottelu erilaisille kansalaisryhmille tai yrityksille ehkä edunvalvonnan pohjalta on sellainen politiikka, johon en toivoisi tulevaisuudessa mentävän, Viherkenttä lausahtaa.

Valta tulee poliitikoilta

Julkisen talouden tasapainottamiseen ei ole luvassa Viherkentän listaa. Uusi supervirkamies jättäisi menojen karsintaehdotukset poliitikkojen tehtäväksi.

– Mielestäni on hyvä, jos listat ovat poliitikkojen nimissä, joiden vastuulla kuitenkin sellaiset listat viime kädessä ovat, Viherkenttä muistuttaa.

Varsinkin valtiovarainministeriön virkamiehillä uskotaan olevan paljon myös poliittista valtaa. Viherkenttä heittää pallon takaisin.

– Ehkä voi niinkin sanoa, että virkamiehillä tavallaan on niin paljon valtaa vaikuttaa lopullisiin päätöksiin kuin poliitikot haluavat virkamiehille antaa.

Uudistukset pienin riesa

Talouden tasapainottamisessa Viherkenttä nostaa kärkeen paljon puhutut rakenteelliset uudistukset. Se olisi pienemmän riesan tie.

– Ehkä ne rakennetoimiratkaisut, jotka olisivat ensisijaisesti, eivät ole samalla tavalla kipeitä, jos niistä onnistutaan löytämään oikea sävel.

– Silloin puhutaan työmarkkinoiden asioista, maankäytöstä, asuntopolitiikasta ja kilpailupolitiikasta. Puhutaan sote-uudistuksen ja eläkeratkaisujen saamisesta maaliin. Silloin ei ole tosiaan varsinaisista leikkauksista kysymys, Viherkenttä sanoo.

Kokonaan ilman kipeitä menojen leikkauksia ei Viherkentän mukaan kuitenkaan selvitä.

Verovähennykset kiikarissa

Tulopuolella Viherkenttä perkaisi ensin verovähennyksiä.

– Meillä on kyllä verojärjestelmässä aika paljon erilaisia tukemistarkoituksessa annettuja huojennuksia. Tämän vuoden budjetin mukaan yli 20 miljardia euroa. Sellaisia on syytä katsoa kriittisesti, kun mietitään sopeuttamistoimia, Viherkenttä huomauttaa.