1 058 kannetta ja 24 000 liuskaa paperia – Metsäkartelli työllistää Helsingin käräjäoikeutta

Yli tuhat metsänomistajaa vaatii UPM:ltä, Metsä Groupilta ja Stora Ensolta korvauksia puukaupoissa kärsityistä tappiosta. Katso videolta, miten 1 058 metsänomistajan kanteet toimitettiin paperisina Helsingin käräjäoikeuteen.

Kotimaa
Pahvilaatikoita auton takakontissa.
Helsingin käräjäoikeuteen on jätetty perjantaina jättimäinen määrä kanteita niin sanotussa puukartellijutussa.

Helsingin käräjäoikeus sai tänään perjantaina poikkeuksellisen suuren pinon paperia, kun sinne toimitettiin 1 058 metsänomistajan kanteet. Käräjäoikeuteen toimitetuissa pahvilaatikoissa oli yhteensä 24 000 liuskaa paperia.

Laatikoihin pakatuissa kanteissa metsänomistajat vaativat Stora Ensolta, Metsä Groupilta ja UPM:ltä korvauksia puun hinnasta. Metsäyhtiöt on tuomittu markkinaoikeudessa kartellista, jotta ne harjoittivat vuodesta 1997 vuoteen 2004.

Markkinaoikeuden lainvoimaisesta kartellituomiosta tulee sunnuntaina kuluneeksi viisi vuotta. Siksi kanteet oli jätettävä Helsingin käräjäoikeuteen perjantaina, ennen viiden vuoden määräajan umpeutumista. Määräajan umpeuduttua ei kartellin aiheuttamista haitoista olisi voinut enää hakea korvauksia.

1 058 kannetta on kerännyt ja koostanut metsäalan yrittäjä Reijo Lahtonen. Hän myös huolehti yhdessä asianajotoimiston kanssa kanteiden toimittamisesta Helsingin käräjäoikeuteen.

Vielä ei kuitenkaan ole varmaa, ottaako käräjäoikeus kanteet käsittelyyn.

Nyt umpeutuvasta määräajasta päätti hovioikeus. Se kumosi Helsingin käräjäoikeuden aiemman päätöksen. Helsingin käräjäoikeus oli katsonut, että määräajan olisi pitänyt alkaa siitä, kun kartelli tuli julkisuuteen vuonna 2004.

Hovioikeuden mukaan taas viiden vuoden määräaika alkaa tammikuusta 2010, kun markkinaoikeuden kartellituomiosta tuli lainvoimainen. Metsäyhtiöt ovat tyytymättömiä hovioikeuden päätökseen ja aikovat hakea valituslupaa.

Helsingin käräjäoikeus ottaa kannepinon käsittelyynsä vasta, jos metsäyhtiöille ei myönnetä valituslupaa. Jos näin käy, koittaa Helsingin käräjäoikeudessa ennennäkemätön työrupeama.