1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kreikkaan jälleen uusi puolue sekoittamaan pakkaa

Kreikan entinen pääministeri Georgios Papandreou jättää keskustavasemmiston romahtaneen valtapuolueen Pasokin ja perustaa oman ryhmänsä. Se hamuaa kantaansa vielä pohtivia äänestäjiä myös eurokriittisen Syriza-puolueen liepeiltä.

Kreaikan entinen pääministeri Georgios Papandreou helmikuussa 2013. Kuva: Mario Cruz / EPA

Kreikan entinen pääministeri Georgios Papandreou jättää keskustavasemmiston Pasok-puolueen ja perustaa maahan uuden puolueen. Uuden puolueen arvioidaan sekoittavan pakkaa entisestään Kreikan ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa, jotka järjestetään 25. tammikuuta.

Papandreoun on ennakoitu jo pitkään lähtevän omille teilleen vanhasta valtapuolueesta Pasokista erimielisyyksien johdosta. Uuden puolueen ohjelma ei ole vielä tiedossa, mutta sen odotetaan olevan lähellä Pasokin linjaa. Papandreou järjestää puolueen perustamisjuhlan lauantaina.

Pasok on mukana Kreikan nykyisessä konservatiivijohtoisessa hallituskoalitiossa, mutta sen kannatus on romahtanut ja se ryömii nyt mielipidekyselyissä alle viidessä prosentissa.

Papandreoun ja hänen tukijoidensa erkaneminen vienee Pasokin kannatuksen alle kolmen prosentin äänikynnyksen, joka Kreikassa vaaditaan puolueen parlamenttiedustukseen. Papandreoun oma puolue ei välttämättä saa vaadittua äänisaalista sekään. Viime viikolla julkaistun kyselyn mukaan Papandreou joukkoineen saattaisi yltää 4–5 prosentin kannatukseen.

Talouslehti Financial Times arvioi, että osa kannattajista saattaisi tulla myös laitavasemmiston eurokriittisen Syriza-puolueen liepeiltä. Jos näin käy, keskustaoikeiston hallituspuolueen eli pääministeri Antonis Samarasin Uuden demokratian mahdollisuudet vaalivoittoon voisivat parantua.

Kreikan velkojen leikkaamiseen ja lainaehtojen uudelleen neuvotteluun tähtäävä Syriza johtaa nyt mielipidekyselyjä.

– Maamme edistyksellisten voimien on aika ottaa seuraava askel, Papandreou ilmoitti sosiaalisessa mediassa.

Papandreou toimi Kreikan pääministerinä vuoden 2011 loppuun, jolloin eurokriisi kärjistyi. Hän joutui väistymään vallasta aiottuaan järjestää kansanäänestyksen Kreikan kansainvälisestä tukipaketista ja suututettuaan Kreikan eurooppalaiset kumppanit.