Britannian prinssi Andrew liitetty seksirikossyytöksiin Yhdysvalloissa

Amerikkalaisnainen väittää, että seksirikoksista tuomittu liikemies pakotti hänet alaikäisenä harrastamaan seksiä prinssi Andrew'n kanssa. Britannian hovi kiisti syytökset.

kuninkaalliset
Iso-Britannian prinssi Andrew  valokuvattuna kesäkuussa 2014.
Iso-Britannian prinssi Andrew valokuvattuna kesäkuussa 2014.Holger Hollemann / EPA

Kaksi naista on nostanut Floridassa oikeusjutun liittyen seksirikoksiin, joissa Britannian prinssi Andrew'n nimi tulee esiin. Tapaus koskee amerikkalaista seksi- ja pedofiilirikoksista vankeutta istunutta tunnettua investointipankkiiria Jeffrey Epsteiniä, joka on ollut prinssi Andrew'n hyvä ystävä.

Oikeuden asiakirjoista käy ilmi, että toinen naisista väittää Epsteinin pakottaneen hänet harrastamaan seksiä prinssin kanssa useaan kertaan vuosina 1999-2002, jolloin nainen oli alaikäinen, kertoo amerikkalainen Politico-lehti ja brittiviestimet.

Amerikkalaisnainen väittää, että Epstein kaupitteli häntä politiikan ja rahamaailman vaikutusvaltaisille ystävilleen seksiorjana. Hän väittää, että Epstein pakotti hänet harrastamaan seksiä prinssin kanssa New Yorkissa, Lontoossa ja Karibialla Epsteinin omistamalla saarella. Näin Epstein olisi vauhdittanut liiketoimiaan.

Britannian hovin tiedottajan mukaan prinssillä ei ole mitään osuutta oikeuskäsittelyn asioihin. Hovi tiedotti, että väitteet epäsopivasta käytöksestä alaikäisten kanssa olivat perättömiä.

Prinssiä, joka on kuningatar Elisabetin kolmas lapsi ja prinssi Charlesin pikkuveli, on jo aiemmin arvosteltu jyrkästi Britanniassa ystävyydestään Epsteinin kanssa ja kalliista ökyelämäntyylistään.

Pedofiilituomion jälkeen Epstein menetti lukuisia arvovaltaisia ja suihkuseurapiiriystäviään. Hän myönsi takavuosina harrastaneensa seksiä 14-vuotiaan tytön kanssa ja sai puolentoista vuoden vankeustuomion vuonna 2008. Tästä hän istui runsaan vuoden.

Naiset aikovat nyt käydä oikeutta amerikkalaissyyttäjiä vastaan. He katsovat syyttäjien neuvotelleen sopimuksia Epsteinin kanssa tämän uhreja kuulematta. Epstein on neuvotellut korvauksista oikeussalien ulkopuolella kymmenien naisten väitettyä Epsteinin käyttäneen heitä hyväksi.