1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Obama asetti Pohjois-Korealle pakotteita

Yhdysvaltain liittovaltion poliisiviranomaiset pitävät Pohjois-Koreaa syyllisenä Sonya vastaan tehtyyn verkkoiskuun.

Ulkomaat
The Interview -elokuvan juliste New Yorkissa 18. joulukuuta 2014.
The Interview -elokuvan juliste New Yorkissa 18. joulukuuta 2014.Justin Lane / EPA

Yhdysvallat asettaa pakotteita Pohjois-Korealle vastauksena elokuvayhtiö Sonya vastaan tehdystä kyberhyökkäyksestä.

Presidentti Barack Obama allekirjoitti sanktiot sallivan määräyksen perjantaina. Valkoisen talon mukaan kyseessä on vasta ensimmäinen osa Yhdysvaltain vastauksesta tapaukseen.

Obaman hallinnon viranomaisen mukaan pakotteet eivät ole suoraan yhteydessä Sonya vastaan tehtyyn iskuun.

Pakotteet kohdistuvat muun muassa valtion tiedustelupalveluun, pohjoiskorealaiseen asealan yhtiöön ja kymmeneen Pohjois-Korean valtion viranomaiseen.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI on syyttänyt syyttänyt Pohjois-Koreaa Sony Pictures Entertainment -yhtiötä vastaan tehdystä iskusta. Pohjois-Korea on kiistänyt syytökset verkkoiskusta, mutta on reagoinut raivokkaasti Pohjois-Korean johtajaa pilkkaavaan elokuvaan, jonka Sony on juuri julkaissut.

Sony perui alunperin The Interview -nimisen elokuvansa julkaisun, koska se joutui laajan verkkohyökkäyksen kohteeksi. Presidentti Obama arvosteli Sonyn päätöstä, minkä jälkeen yhtiö julkaisi elokuvan.

Muutama päivä sitten Pohjois-Korea syytti puolestaan Yhdysvaltoja verkkoyhteyksiensä katkaisemisesta. Maan verkkoyhteyksissä oli häiriöitä ja yhteydet pimenivät noin kymmeneksi tunniksi.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi