Sotnia ja Leninputous, Ukrainan kriisivuosi toi uusia käsitteitä myös kieleen

Krimin valtauksen yhteydessä ruvettiin puhumaan venäläisistä sotilaista vihreinä miehinä.

Ulkomaat
"Vihreä mies" Krimillä.
Tunnukseton "vihreä mies" Krimillä. Kerstin Kronvall / Yle

Ukrainalainen musta huumori on nopeasti kehittänyt uusia sanontoja, jotka liittyvät vuoden 2014 kriisiin, vallankumoukseen ja sotaan.

Sotniat

Taivaallinen sotnia.
Taivaallinen sotnia. Kerstin Kronvall / Yle

Yksi kaikkein tunnetuimmista uusista käsitteistä on taivaallinen sotnia. Sillä tarkoitetaan niitä noin sataa henkilöä, jotka ammuttiin kuoliaaksi Kiovan keskustassa helmikuussa.

Sotnia on sotahistoriallinen käsite ja tarkoittaa sataa miestä, kasakkajoukkojen eskadroonaa. Sotnia oli myös yksikkö Venäjällä 1700- ja 1800-luvuilla. Alun perin sana tulee latinan kielestä, josta tunnetaan paremmin centurion, eli sadanpäämies.

Vuoden mittaan on ukrainalaisten kielenkäyttöön ilmestynyt muitakin sotnioita kuin sankarilliseksi laskettu taivaallinen sotnia. Puhuttiin esimerkiksi sohvasotniasta, toimistosotniasta ja alkoholisotniasta. Kahta ensimmäistä käytettiin niistä, jotka eivät osallistuneet mielenosoituksiin. Sanottiin, että sohvilla ja toimistoissa olevat sotniat tiesivät muita paremmin, miten olisi pitänyt toimia, mutteivät itse tehneet mitään.

Alkoholisotnia Kiovassa toukokuussa 2014.
Alkoholisotnia Kiovassa toukokuussa 2014. Kerstin Kronvall / Yle

Alkoholisotnialla tarkoitettiin niitä ihmisiä, jotka jäivät asumaan Kiovan keskustan telttakyliin senkin jälkeen, kun mielenosoitukset olivat loppuneet. Tästä joukosta puhuttiin myös toisella ilmaisulla: Pyanni sektor eli juopposektori. Tällä viitattiin äärioikeistolaiseen Pravyi sektoriin, Oikea sektori.

Leninputous

Lenin pystyssä Dnipropetrovskissa helmikuussa 2014.
Lenin pystyssä Dnipropetrovskissa helmikuussa 2014. Kerstin Kronvall / Yle
Tyhjä Lenininpatsaan jalusta Dnipropetrovskissa syyskuussa 2014.
Tyhjä Lenininpatsaan jalusta Dnipropetrovskissa syyskuussa 2014.Kerstin Kronvall / Yle

Vuoden mittaan Ukrainassa on kaadettu ja rikottu kymmeniä Lenin-patsaita. Tätä kutsutaan sanalla Ленінопад, Leninputous. Vaikkei Lenin ole millään tavalla ollut Ukrainan mielenosoitusten ja vallankumouksen, symbolina patsaat ovat ilmeisesti ihmisten mielissä edustaneet Venäjää, ja siksi niistä on haluttu eroon. Joillakin paikkakunnilla kommunistipuolueen edustajat ovat vaatineet, että patsaat pystytetään uudestaan. Näin on joissakin tapauksissa myös käynyt.

Kohteliaat ja vihreät

"Vihreitä miehiä" Krimillä.
"Vihreitä miehiä" Krimillä. Kerstin Kronvall / Yle

Krimin valtauksen yhteydessä ruvettiin puhumaan venäläisistä sotilaista vihreinä miehinä. Sotilaat esiintyivät univormuissa ilman nimiä tai muita tunnisteita. Heitä on kutsuttu myös kohteliaiksi ihmisiksi. Näin kävi sen jälkeen, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin eräässä televisioesiintymisessä oli ihmetellyt, miksi joku halusi valittaa näistä sotilaista. Hehän ovat kohteliaita ihmisiä, sanoi Putin.

Niin sanotussa Donetskin kansantasavallassa toimii nykyisin täysin avoimesti järjestö, joka kutsuu itseään kohteliaiksi ihmisiksi. Sen koko nimi on Kansallisen kontrollin ryhmän nopean toiminnan yksikkö kohteliaat ihmiset.

Ukrop eli tilli

Tilli ei ole enää vain hyvin tavallinen mauste ukrainalaisessa keittiössä, vaan se symbolisoi ukrainalaisten kamppailua Venäjää vastaan. Tämä lähti siitä, että separatistit Itä-Ukrainassa alkoivat puhua ukrainalaisista hyvin halventavaan sävyyn kutsumalla heitä ukropiksi, siis tilliksi. Ukrainan presidentti Petro Porošenko käänsi tämän myönteiseksi ja ukrainalaisten itsetuntoa kohottavaksi sanomalla, että Ukrop tarkoittaa Ukrainski opir, eli ukrainalaista vastarintaa. Nykyisin on jopa sotilaita, joilla on univormuissaan kangasmerkki, johon on kirjailtu tillin kuva. On myös eräs televisiomainos, jossa siniset ja keltaiset piirretyt ukot marssivat sotilaallisesti kantaen tillinkukintoja. Sillä mainostetaan itse asiassa tillillä maustettua majoneesia.

Edellä mainittujen lisäksi on paljon muitakin uusia sanontoja, jotka ovat tulleet ukrainalaisten kielenkäyttöön viime vuoden aikana. Kun ukrainalainen esimerkiksi sanoo "olen elossa", hän viittaa syrjäytettyyn presidenttiin, Viktor Janukovytšiin, joka eräässä televisioesiintymisessä useita kertoja toisti juuri nämä sanat: olen elossa. Sanonta tarkoittaa nykyisin, että henkilö on epäonnistunut jossakin asiassa.

Kerstin Kronvall, Ukraina
Yle Uutiset