1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

OP-pankki lupaa korvata maksujen viivästymisestä aiheutuvat kustannukset

OP-pankin asiakkaat eivät vieläkään pääse nettipankkiin ulkomailla palvelunestohyökkäyksen takia. Palvelunestohyökkäys jatkuu jo neljättä päivää. OP-pankki ei usko, että sen suojaukset palvelunestohyökäyksiä vastaan olisivat pettäneet pahemmin kuin muissa pankeissa.

Kotimaan uutiset
Yksityiskohta Osuuspankin avainlukulistasta.
Yle

OP-pankin tänään lauantaina avaama palvelupuhelin on pirissyt tiuhaan tahtiin: palvelunumeroon ovat soitelleet ulkomailla olevat pankin asiakkaat, jotka eivät ole päässeet moneen päivään verkkopankkiinsa. Palvelunumeron kautta voi maksaa laskunsa, siirtää rahaa tai ostaa vaikka lentolipun kotimatkaa varten omia verkkopankkitunnuksiaan käyttäen.

Puhelin alkoi soida välittömästi, kun OP avasi palvelunumeron (siirryt toiseen palveluun).

– Ulkomailla olevien asiakkaittemme tarkkaa lukumäärää emme tiedä, mutta kun on tälläinen loma-aika, niin on selvä, että siellä on paljon lomalaisia, joilla voi olla vaikeuksia, kertoo johtaja Silja Nikkanen OP-viestinnästä.

Ylen kirjeenvaihtaja: En ole päässyt nettipankkiin moneen päivään

Yle Uutisten Lähi-idän kirjeenvaihtaja Marika Kataja-Lian kertoo, että hän ei ole päässyt moneen päivään OP:n verkkopankkiin Beirutista.

– Minun piti siirtää suomalaiselta pankkitililtä paikallliselle, libanonilaiselle, pankkitilille rahaa puhelinlaskua varten. Sitä en nyt ole pystynyt tekemään, hän kertoo.

Periaate on ollut, että ihan välittömät vahingot, kuten viivästyskorot, korvataan.

Silja Nikkanen

OP-pankista kerrotaan, että pankkikorttien pitäisi toimia ulkomailla sekä kassalla maksettaessa että automaateilla rahan nostamista varten. Kataja-Lian kuitenkin kertoo, että ainakaan OP:n Visa Electron ei ole toiminut kunnolla viime päivinä.

– Pari kertaa kaupassa ei ole mennyt maksu läpi, mutta onneksi minulla on ollut mukanani tavallinen debit-kortti, jolla olen maksun pystynyt hoitamaan.

– Visa Electron on kyllä toiminut pankkiautomaatilla.

– Kyllä täällä asiat hoituvat, kun on useampia kortteja käytössä, mutta jos olisin täällä pelkästään sen Visa Electronin varassa, niin sitten täällä voisi olla enemmän ongelmia, Kataja-Lian sanoo.

OP: Pankki korvaa viivästyskorot

Nordea on ilmoittanut, että sen verkkopalvelut toimivat jo normaalisti perjantaisen palvelunestohyökkäyksen jälkeen. Nordean tiedottaja Marko Mettenranta kuitenkin sanoo, että koska hyökkääjää ei ole saatu kiinni, täysin varma tilanteesta ei vielä voi olla.

– Tilanne voi muuttua. Pankki ei tiedä rikollisten aikeista ja sen vuoksi seuraamme tilannetta.

Sekä OP:stä, että Nordeasta vakuutetaan, että hyökkäyksistä huolimatta asiakkaiden rahat ovat edelleen turvassa pankissa, vaikka niitä ei olisi hyökkäysten takia päässyt käyttämään. Jos asiakas kuitenkin kokee kärsineensä katkosten takia taloudellista vahinkoa, häntä neuvotaan ottamaan yhteyttä omaan pankkiin.

Minun piti siirtää libanonilaiselle pankkitilille rahaa puhelinlaskua varten. Sitä en nyt ole pystynyt tekemään.

Marika Kataja-Lian

– Nämä ovat asioita, jotka pitää käydä tapauskohtaisesti läpi, johtaja Silja Nikkanen OP-viestinnästä sanoo.

– Periaatehan tällaisissa toimintahäiriöissä on ollut, että ihan välittömät vahingot, kuten viivästyskorot, korvataan.

OP kiistää huonon suojautumisen

OP-pankista ei myönnetä, että sen suojausjärjestelmät olisivat pettäneet pahemmin kuin muiden pankkien, jotka ovat selvinneet paljon vähemmällä viime päivien hyökkäyksistä. Palvelunestohyökkäys on jatkunut juuri OP:ssä jo neljä päivää.

– En usko siihen. Ylipäätään suomalaisilla pankeilla on ollut aika hyvät turvallisuusjärjestelmät, mutta katsotaan mitä sieltä löytyy, Nikkanen kertoo ja viittaa kesken oleviin tutkintoihin.

Nikkanen ei myöskään osaa arvioida, miksi juuri OP on joutunut poikkeuksellisen laajan hyökkäyksen kohteeksi.

– Siitä meillä ei ole mitään arviota ja se on oikeastaan poliisin asia, joka tätä tutkii parhaillaan.

Nikkanen ei myöskään osaa vielä arvioida, ovatko asiakkaat aikeissa siirtää rahansa toisiin pankkeihin vyyhdin seruauksena.

– Tästä minulla ei ole mitään tietoa. Tämä selkkaushan alkoi uudenvuoden aattona ja tässä on ollut nyt näitä pyhiä. Katsotaan rauhassa, miten asiat etenevät.

Tekijöitä ei ole saatu kiinni

F-Secure-yhtiön tietoturvajohtaja Mikko Hyppönen arvelee, että OP:n ja Nordean pankkitoimintaa ei ole häirinnyt valtiollinen taho. MTV3:n haastattelema Hyppönen (siirryt toiseen palveluun) pitää todennäköisenä, että hyökkäysten takana on joukko suomalaisnuoria, jotka ovat saaneet ehkä apua ulkomailta.

Yle Uutisten eilen haastattelema Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll piti mahdollisena, että hyökkäyksen takana saattaisi olla myös toinen valtio.

Yle Uutiset ei tavoittanut keskusrikospoliisia kommentoimaan tutkinnan etenemistä.

Juttua täydennetty 20.48 Mikko Hypposen ja Jarno Limnéllin haastattelujen tiedoilla.

Lue seuraavaksi